Cum răspunde Europa în războiul bateriilor. Cel mai tare proiect al continentului e în construcție

Europa se pregătește în lupta producerii bateriilor pentru mașinile electrice pe care o va duce cu Statele Unite și Asia.

Conform BBC, o uriașă fabrică de baterii electrice ia contur într-un ritm alert pe un teren care măsoară aproximativ 71 de terenuri de fotbal puse unul lângă altul, înconjurat de păduri dese. Totul se întâmplă la doar 200 kilometri distanță de Cercul Arctic. Proiectul este o „gigafabrică”, un termen folosit de fondatorul Tesla, Elon Musk, pentru a descrie o uzină cu producție foarte ridicată din deșertul statului Nevada, Statele Unite.

Aici vorbim de o locație puțin mai răcoroasă decât deșertul. Northvolt a fost fondat de doi foști executivi din cadrul Tesla și ia formă în orașul nordic Skellefteå din Suedia. Se speră că Northvolt va produce, alături de baza din Västerås de la marginea capitalei Stockholm, aproximativ un sfert din bateriile electrice ale Europei, ținând cont că mașinile electrice sunt tot mai vândute pentru tranziția către eliminarea emisiilor de carbon.

Va fi neovie de o mulțime de baterii

Banca de investiții UBS preconizează că până la finalul acestui deceniu, 40% din toate mașinile noi vândute vor fi electrice, iar ținta de 100% nu va fi atinsă până în 2040.

„Dacă privești agendele tuturor producătorilor de autovehicule care fac deja mașini electrice, va fi o cerere uriașă pentru baterii”, a spus managerul fabricii, Fredrik Hedlund. Chiar dacă multe dintre halele gri ridicate până acum nu au echipament de producție instalat, Hedlund este încrezător că totul va fi gata pentru a începe producția până la finalul anului 2021.

Volkswagen a comandat deja de 14 miliarde dolari

Northvolt caută să producă suficiente baterii pentru 300.000 de mașini electrice într-un singur an. Compania a primit deja o comandă gigant de 14 miliarde dolari din partea Volkswagen pentru a construi bateriile necesare mașinilor sale electrice în următorii 10 ani. În plus, Northvolt plănuiește să încheie un parteneriat pe termen lung cu producător suedez de camioane și autobuze Scania.

Recent, gigafabrica a anunțat că a strâns alte 2,75 miliarde dolari pentru a-și finanța extinderea. „Construim o industrie cu totul nouă care nu a existat până acum cu adevărat la această scară, mai ales în Europa”, a mai avut de spus Hedlund. „Cred, nu doar eu, că este cel mai tare proiect din Europa de acum”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel