Cum reacționează creierul tău atunci când privești arta. Rezultatele sunt surprinzătoare

FOTO: Freepik @bearfotos
FOTO: Freepik @bearfotos

Vizualizarea lucrărilor de artă are un impact surprinzător asupra creierului uman.

Vizualizarea unor lucrări de artă pot inspira o varietate de gânduri și emoții. Iar acestea au putut fi văzute, cu ajutorul unui dispozitiv, care le-a permis iubitorilor de artă să vadă răspunsul creierului lor la frumusețea familiară a unui Van Gogh sau la misterul unei lucrări abstracte, scrie relatează Smithsonian Magazine.

În timpul unui proiect pilot desfășurat la Galeria Courtauld din Londra, vizitatorii au purtat o cască conectată la un monitor de electroencefalogramă (EEG).

Apoi, o vizualizare în timp real a datelor privind undele lor cerebrale a apărut pe ecrane, permițându-le să vadă ce a stârnit arta în mintea lor.

Art Fund, o organizație caritabilă cu sediul în Marea Britanie, a comandat acest proiect ca parte a eforturilor sale de a încuraja publicul să viziteze muzeele.

Cercetările grupului au constatat că, deși 95% dintre adulții din Marea Britanie sunt de acord că vizitarea muzeelor și galeriilor este benefică, 40% dintre aceștia le vizitează mai puțin de o dată pe an, potrivit unui comunicat al organizației.

Noile căști vor fi disponibile în acest an în anumite muzee din Marea Britanie.

”Acesta este un mod de a ne arăta exact ce se întâmplă în creierul nostru și cât de interesant este să ne întoarcem de fapt în contextul unui muzeu, într-o galerie, să vedem artă adevărată, să avem această experiență.

Ceea ce încercăm să facem cu acest experiment este să arătăm cât de fantastică este experiența muzeală și să încurajăm oamenii să revină”, a declarat Jenny Waldman, directorul Art Fund, pentru Jayson Mansaray de la Sky News.

Ce arată înregistrările

Imaginile de pe ecran reflectă experiența privitorului. De exemplu, atunci când utilizatorii sunt deosebit de vigilenți, ”panglicile devin mai late”, spune Will MacNeil, creatorul căștilor, într-o declarație.

Dacă aceștia încearcă să interpreteze ceva confuz, ”panglicile încep să se învârtă în spirală și să se împletească”. Punctele luminoase semnalează că văd ceva familiar.

Arta activează aceiași centri de recompensă și plăcere pe care unele tratamente pentru depresie îi vizează, după cum spune Ahmad Beyh, specialist în neuroștiințe, la Sky News.

Deși este nevoie de mai multe cercetări, el crede că vizionarea artei ar putea avea beneficii pe termen lung pentru sănătate.

De asemenea, Beyh susține că noua cască este ”o modalitate strălucită de a face legătura între lumea științifică și cea a artei și de a vedea cum arta implică creierul”.

Citește și: Imaginile spectaculoase pe care le-a ”prins” Hubble de ziua ta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel