Compania GreenWEEE International, controlată de Romcarbon şi de un grup de investitori taiwanezi, au deschis la Buzău printr-o investiţie de un milion de euro, singura fabrică de reciclare a deşeurilor de echipamente de iluminat uzate din România, cu o capacitate de 3.600 tone pe an.
Autor: Alexandru Gherghe
Investiţia de un milion de euro se alătură altor investiţii realizate de GreenWEEE în domeniul reciclării deşeurilor din România, care închide astfel cercul celor 10 tipuri de deşeuri din echipamente electrice si electronice (DEEE) menţionate în legislaţie care pot fi reciclate. Investiţia totală realizată de GreenWEEE la Buzău se ridică la 40 milioane euro, informează ecomagazin.ro.
Ca urmare, în afară de Greenlamp Reciclare au fost dezvoltate la Buzău alte trei unităţi în domeniul reciclarii, Greenweee International – reciclator integrat de DEEE-uri, Greentech – unitate de reciclare de PET-uri şi a recipienţilor din plastic şi Greenfiber cu activitate în producţia de fibre sintetice poliesterice din fulgi de PET.
În urmă cu doi ani, pentru GreenWEEE International, investitorii taiwanezi au alocat 10 milioane de euro, dezvoltând cea mai mare fabrică de reciclare a deşeurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) atât din România cât şi din regiune. Fabrica are o capacitate de procesare de peste 50.000 de tone de DEEE-uri anual, iar reprezentanţii conducerii speră să amortizeze totul în doar cinci ani.
În condiţiile în care gradul de colectare din România a DEEE-urilor este unul redus (în ultimii 3 ani doar 65 de mii de tone au fost reciclate, deşi România are obligaţia de colecta si recicla 4 kg/ locuitor, adică 84. de mii de tone pe an), investitorii se vor orienta şi pe pieţele din regiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu