Dr. Leanne Ten Brinke, de la Scoala Haas Business a Universitatii din California, a realizat studii care sugereaza că oamenii au instincte prestabilite pentru detectarea mincinoșilor, deşi de foate multe ori nu le iau în seamă.
Studiile arata ca invațând cum putem detecta minciuna, putem îmbunătăți capacitatea de a identifica înșelăciune cu până la 90%.
Mișcare bruscă a capului
Un prim semn este acela că, la o întrebare directă, mincinosul face o mişcare bruscă a capului.
Respirația grea
Respiraţia grea este un "reflex" asociat frecvent cu minciuna. Dacă nu sunteți suficient de aproape pentru a auzi sau simți respirația individului, uitaţi-vă la umeri, care se vor ridica uşor. Mincinosul îşi va controla bine vocea, care are tendinţa de a deveni neclară sau răguşită. Şi asta deoarece survin dificultăți respiratorii din cauza pulsului crescut si a schimbarilor in fluxul de sange, consecinţă a presiunii de a minți.
Dr. Lilian Glass, un analist comportamental al FBI, ne atrage atenţia că sunt suspecte şi persoanele care nu se mişcă deloc, deoarece se chinuie să-şi controleze mişcările. Într-o discuţie liberă, oamenii fac mişcări inconştiente, gesturi mici care denotă relaxare.
Repetarea unor cuvinte și acoperirea gurii
Repetarea unor cuvinte este un alt semn, deoarece mincinosul îşi caută cuvintele, dar şi detaliile în exces, nesolicitate.
De asemenea, cineva care nu spune adevărul are tendinţa de a-şi acoperi gura. Aici este o reacţie a subconştientului, care transmite că închide comunicarea, pentru că nu există intenţia de a spune adevărul. Totodată, o persoană nesinceră tinde să-şi acopere zonele pe care le consideră vulnerabile, cum ar fi gât, cap, piept sau abdomen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu