Prof. Dr. Călin Giurcăneanu, renumit medic dermatolog, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical, unde a vorbit despre infecția cu HPV.
„Pe vremuri era numită dermatovenerologie. Mai sunt astăzi bolile venerice în atenția dermatologului? Cum e stăpânit fenomenul? Au revenit unele boli pe care le credeam eradicate.”, a spus Val Vâlcu.
„Bolile venerice constituite și acum una din preocupările dermatologului. Aici trebuie să ajungă. Bineînțeles că dermatologul trebuie să coopereze foarte bine în această situație cu ginecologul și cu urologul.”, a spus Dr. Călin Giurcăneanu.
„Cu ce vă confruntați cel mai adesea?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Cel mai adesea mă confrunt cu infecția genitală cu HPV. Infecția cu virusul Human papillomavirus (HPV) este una dintre problemele majore, nu ale României, ci ale întregii lumi.”, a spus Dr. Călin Giurcăneanu.
„Ale României este pentru că nu au fost campanii de vaccinare și suntem pe primul loc la decese în Europa.”, a completat Val Vâlcu.
„Din păcate. Asta poate dintr-un anume stil de educație în familie, în societate, poate și în școală, în care se spune: „Nu te vaccina că nu este bine". Acest vaccin monovalent, care se găsește acum, ar fi foarte bine să fie făcut încă de la 12 ani. Deci înainte de a începe viață sexuală, să facă acest vaccin.
Odată ce apare acest HPV, vin la mine, automat îi trimit să meargă și la vaccinare după ce îi rezolv problemele, dar automat trebuie să se vaccineze și partenerul/partenera.”, a spus Dr. Călin Giurcăneanu.
„Ce semne dă acest HPV? De ce se plâng pacienții?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Apar acele formațiuni excrescente, papiloame, sunt ca niște excrescențe cu aspect conopidiform, cu suprafață mai largă, o bază ceva mai îngustă de implantare, situată la nivelul glandului, la nivelul șanțului balano-preputial, alții le fac și pe piele în zona scrotală sau poate supra-pubian. Aceste formațiuni nu dau dureri.
La bărbat, pentru că este zona în care există oxigen, sau la cei circumcizați, riscul de cancer este mult mai mic (2%, 3%) decât pe colul uterin, unde sunt alte condiții fiziologice și unde 50% dintre cele care au un virus oncogen acolo pot dezvolta cancer de col uterin.”, a spus Dr. Călin Giurcăneanu.
VEZI ȘI: Prof. Dr. Giurcăneanu: Cum s-a schimbat radiația ultravioletă azi față de 1980. A devenit „mai toxică”, dovadă că a crescut rata melanomului https://www.dcnews.ro/prof-dr-giurcaneanu-cum-s-a-schimbat-radiatia-ultravioleta-azi-fata-de-1980-a-devenit-mai-toxica-dovada-ca-a-crescut-rata-melanomului_918091.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News