Animăluțele au mai multe simptome atunci când sunt intoxicate.
Conf. dr. Gheorghe Valentin Goran a vorbit despre cum am putea să recunoaștem intoxicațiile la câini și pisici. Acesta a explicat care sunt simptomele, dar și ce înseamnă când cățeii mănâncă iarbă. Un alt lucru asupra căruia conf. dr. Goran a atras atenția este cât de periculos este antigelul de la mașini pentru câini.
„Cum recunoaștem o intoxicație la câine și la pisică?”, a fost întrebat Goran.
„Se spune că organismul nu are capacitatea ca să exprime pentru fiecare tip de boală un semn caracteristic. Însă, așa cum ne cunoaștem pe noi, ne cunoaștem și animăluțele. Când vedem că ceva este atipic, ceva care e diferit, atunci trebuie să ne punem un semn de întrebare.
Ar trebui să vedem că e mai apatic sau ar trebui să vedem că salivează mai mult, sau ar trebui să vedem că vomită, sau că are diaree, deja avem semne mai grave, sau ar putea să apară tremurături, sau ar putea să apară chiar crize convulsive, astea în situații diferite în funcție de substanță”, a explicat acesta.
„Ce înseamnă când câinii sunt afară și mănâncă iarbă?”, a mai fost întrebat profesorul.
„Fac o automedicație pentru că ei au un tub digestiv care funcționează foarte intens, nu este foarte lung și probabil că este un instinct al lor ca să se protejeze dacă au mâncat mai mult, dacă au ceva ce nu le-a convenit, atunci mănâncă iarbă. Gustul amar este cel care poate să provoace vomă și își provoacă singuri astfel de semne ca să se elibereze de ceva rău. (...)
O indigestie poate să treacă mai ușor astfel. Și-o rezolvă singuri. Ar fi bine să știm că zona aceea de unde mănâncă iarbă este oarecum sigură, să nu fi fost o zonă unde s-au folosit niște substanțe chimice care ar putea, în plus față de ceea ce face iarbă bine, să facă rău”, a precizat Goran.
Conf. dr. Goran a mai fost întrebat: ”Cât de periculos este antigelul pentru câini?”.
„Foarte periculos pentru că are un lucru care atrage câinii, e dulce. Pisicile, de asemenea, sunt mai refractare și mai puțină intoxicație cu antigel s-a întâlnit la pisică, dar la câine intoxicația cu antigel este destul de frecventă, mai ales în perioadele acestea de toamnă - iarnă - primăvară când se completează lichidul antigel sau se schimbă și atunci se pot produce pierderi.
Cantități foarte, foarte mici pot să determine o intoxicație care de obicei are sfârșit letal, animalele mor pentru că se complică cu o insuficiență renală acută severă greu de tratat, având în vedere faptul că leziunile la nivel renal sunt atât de profunde încât nu se mai pot recupera de la sine.
Nici măcar o dializă de care putem beneficia nu mai ajută pentru că animalele nu mai rezistă atât de mult timp încât să își refacă rinichiul propriu-zis”, a conchis profesorul.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”DC Anima”, moderată de Tudor-Tim Ionescu.
Urmărește emisiunea completă aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci