Avocaţii avertizează că autorităţile statului încearcă „artificii legislative“ astfel încât să nu fie nevoite să restituie cele peste 850 de milioane de euro achitate de români ca taxă auto din 2008 şi până la finele anului trecut.
În prezent există circa 40.000 de cereri de rambursare a taxei auto. Statul a încasat, din 2008 şi până la finele lunii aprilie 2011, circa 890 de milioane de euro din taxa auto şi a returnat, în acelaşi interval, 30,8 milioane euro, potrivit datelor ANAF.
"Ministrul Mediului greşeşte. Dumnealui a spus în Italia că aceste hotărâri de la Luxemburg nu sunt obligatorii decât pentru tribunale, nu şi pentru stat. Adică inviţi oamenii să dea statul în judecată. Este o mare greşeală şi asta ne va pune într-o situaţie absolut jenanată, ca stat de procedură de infrigement, pentru că hotărârile Curţii sunt obligatorii în primul rând pentru stat, pentru autorităţi", a declarat avocatul Gheorghe Piperea, citat de realitatea.net.
Documente necesare pentru recuperarea taxei auto
- Cererea de restituire a taxei
- Copie de pe chitanţa de plată a taxei;
- Cartea de identitate a autovehiculului eliberată de RAR + copie certificată cu menţiunea "conform cu originalul";
- Original şi copie de pe certificatul de înmatriculare a autovehiculului eliberat de Serviciul Înmatriculari din cadrul Instituţiei Prefectului;
- Un document din care să rezulte data primei înmatriculari a autovehiculului în străinătate;
- Copie de pe cartea de identitate a persoanei;
- Declaraţie pe proprie răspundere cu rulajul mediu anual la dataînmatriculării în România, exprimat în kilometri;
- Expertiza tehnică efectuată de RAR privind deprecierea autovehiculului rulat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci