EXCLUSIV  Cum reducem riscurile din viața de zi cu zi: Reducerea riscurilor la frontieră: contrabanda – mijloace de luptă, impactul sistemului de taxare

foto politiadefrontiera.ro
foto politiadefrontiera.ro

DC Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, Defense România, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV, RadioDCNews transmite o nouă ediţie din cadrul seriei de dezbateri ”Cum reducem riscurile din viața de zi cu zi”. 

În data de 25 septembrie, de la ora 12:00,  se difuzează dezbaterea cu titlul „Reducerea riscurilor la frontieră: contrabanda-mijloace de luptă, impactul sistemului de taxare”.

 INVITAȚI



Daniel TACHE, Director al Direcției de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere

Eduard PÎSLARU, Șef al Serviciului de Prevenire a Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere

Marcel-Simion MUTESCU, Director General al Direcției Generale Managementul Riscului și Investigații Vamale

Adrian FRĂȚILĂ, Manager Relații Externe BAT România, unul dintre principalii parteneri de dialog ai autorităților române în eforturile de combatere a contrabandei

TEME DE DEZBATERE:

Principalele date la zi privind contrabanda cu țigări în România. Unde suntem față de ultimii 10-15 ani și față de restul statelor din Europa?

Principalele mijloace de luptă împotriva contrabandei cu tutun. Care este strategia autorităților?

Parteneriatele dezvoltate de mediului de business cu autoritățile în sprijinul eforturilor de combatere a contrabandei cu tutun

Cum acționează industria pentru a susține eforturile de combatere a contrabandei? StopContrabanda.ro, unicul integrator al datelor publice comunicate de autorități în lupta împotriva contrabandei

În anul 2017, BAT a lansat platforma Stop Contrabanda pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări. Anual, campaniile derulate în cadrul proiectului Stop Contrabanda de către BAT România în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Vamală Română au ca obiectiv informarea consumatorilor și a publicului larg cu privire la riscurile și impactul contrabandei cu țigări asupra economiei și comunităților.

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României sunt centralizate în timp real pe platforma campaniei - www.StopContrabanda.ro, care are scopul de a susține eforturile autorităților, prin centralizarea capturilor din întreaga țară. Stop Contrabanda.ro este singurul centralizator în timp real al capturilor țigaretelor de contrabandă de pe teritoriul României.

România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 3 ori mai mic, iar fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Comerțul ilicit cu produse accizabile are un impact semnificativ asupra eforturilor guvernelor de a securiza venituri esențiale în finanțarea și sprijinirea serviciilor publice. Doar în perioada 2016-2022, România a pierdut încasări la bugetul de stat de circa 17.8 miliarde lei din cauza contrabandei cu țigări 1. 

Conform Nanny State Index 2023, în România sunt cele mai mari taxe pentru produse din tutun din Europa raportat la veniturile populației și la puterea de cumpărare, la polul opus, cu cele mai mici niveluri ale taxării tutunului, aflându-se țări precum Luxemburg, Austria sau Germania. 

În 2022, media anuală a comerțului ilegal cu țigarete a fost de 7,1%, aceasta fiind cea mai scăzută din ultimii 15 ani. Spre comparație, nivelul mediu atins de piața neagră de țigarete înregistrat în România în anul 2010 era de 27% din totalul consumului. Un nivel scăzut al traficului ilicit cu țigarete înseamnă implicit și venituri mai mari la bugetul de stat.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel