EXCLUSIV  Cum riști să îți distrugi sănătatea la unele concerte. Prof. dr. Codruț Sarafoleanu: M-am dus direct la spital să-mi pun perfuzii

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Prof. dr. Codruț Sarafoleanu, profesor universitar, medic primar O.R.L, Doctor în Științe Medicale cu competențe în chirurgie endoscopică ORL, chirurgie laser în ORL, a fost invitat la DC News și DC Medical unde a vorbit despre diferența dintre căștile mari și cele mici. Medicul a explicat cum concertele ne pot afecta auzul. 

Prof. dr. Codruț Sarafoleanu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical despre riscurile la care sunt supuși cei care merg la concerte și a explicat care este diferența între căștile mici și cele mari, în ceea ce privește riscurile de afectarea a aparatului auditiv. 

„Sunt două tipuri de căști: cele care acoperă urechea și cele micuțe care se introduc în ureche. Există o diferență între cele două?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Nu există o diferență din punct de vedere al riscului pe care îl are nervul auditiv pentru expunerea la zgomot pentru că și cele foarte micuțe, înțeleg, că sunt extrem de performante ca nivel sonor.

Până urmă traumatismul e același. E adevărat, cu căștile acelea mai mari apare și acel fenomen de amplificare a undelor sonore în acea cavitate de cască care astupă toată urechea și creează o cavitate de rezonanță. Deci acolo poate trauma este puțin mai mare, dar statistic nu există diferențe.”, a spus medicul.

Atenționarea telefonului nu trebuie ignorată 

„Există niște aplicații pe telefoanele mobile care permit înregistrarea unei perioade de timp a nivelului sonor la care a fost ascultată muzica și la un moment dat există o atenționare pe aplicație care spune: „Atenție! Ai ajuns la un număr cam mare de decibeli, există un risc important pentru ureche!”.

Am impresia că în unele telefoane mobile este instalată ca aplicație a telefonului, nici nu trebuie să plătească ceva utilizatorii pentru a avea această aplicație. Ar fi o idee foarte bună să-și poată monitoriza cât de cât nivelul sonor și perioada de timp și eventual un risc la care se expun.”, a spus Prof. dr. Codruț Sarafoleanu. 

Factorul timp este esențial

„La concerte sau alte evenimente care se petrec în săli mari sau pe stadioane boxele sunt calibrate astfel încât să audă puternic cel mai îndepărtat spectator, deci cei care sunt în primele rânduri sunt expuși unui risc enorm.”, a spus Val Vâlcu

„Am pățit-o la un astfel de concert. Noroc că am știut despre ce  e vorba și de la concert m-am dus direct la spital să-mi pun perfuzii ca să pot recupera. Din fericire am recuperat. Senzația era foarte dezagreabilă pentru că pe lângă faptul că nu mai auzi, îți țiuie urechea permanent și e și o senzație de înfundare a urechii tare neplăcută și un zgomot care se aude în tot capul. Așa relatează și pacienții.

E foarte dezagreabil! La unii, din cauza nivelului foarte mare al traumei sonor apar și amețeli și senzații de vertij. Deci în momentul în care după un astfel de concert sesizează o modificare eu cred că e foarte bine să se adreseze unui medic specialist. De ce? Factorul timp este esențial. Dacă luăm măsuri și instituim un tratament foarte rapid, 24-48 de ore de la eveniment, șansele de recuperare sunt foarte mari, cel puțin la primele evenimente.”, a spus Prof. dr. Codruț Sarafoleanu la DC News și DC Medical. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel