EXCLUSIV  Cum s-a descurcat premierul Ciolacu până acum și motivul pentru care sondajele de august nu sunt credibile

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Sociologul Alfred Bulai a făcut bilanțul primei părți a mandatului lui Marcel Ciolacu, oferind mai multe detalii despre cum se măsoară opinia publică mai ales în lunile verii.

„Marcel Ciolacu e în perioada de grație. Și-a pregătit luni întregi aparițiile din această perioadă. Îți dai seama că s-au gândit cei din spatele său cum să facă la început. Primele zile sau săptămâni în funcție sunt cronometrate. În general, când știi în avans cu un an că vei ajunge în această situație, cu siguranță îți aranjezi pe de o parte lucrurile.

Pe de altă parte, e o lună relativ ușoară. Lumea pleacă în vacanță, nu are reacții foarte complicate. De regulă toamna se numără bobocii fiindcă atunci se duc banii de vacanță. Anul ăsta încă s-au mai dat vouchere de vacanță. În general se spune că sunt două momente în an când să nu faci sondaje: în august, pentru că lumea este mult mai favorabilă, în sociologie o numi morala de vacanță; și în decembrie când e sărbătoare, când lumea e cu porcul, cu bradul, nu prea e chef de politică”, a explicat sociologul Alfred Bulai.

Cum a fost rezolvată problema azilelor

„Perioada asta este bună și e normal să fie bună. În toamnă vom discuta despre ce probleme apar. Singura chestiune notabilă care este negativă este cea cu azilele, caz în care s-au descurcat foarte bine, dacă nu este chiar el inițiatorul. A scăpat repede de problemă, a pasat-o în curtea doamnei Firea, deși nu erau implicații directe. Practic nici Ciolacu, nici PSD nu au fost afectați. O să vedem că nici pe Firea nu a afectat-o foarte mult pentru că e genul de subiect care trece în timp.

Sigur, dacă era mai inspirată doamna Firea, la primul scandal își dădea demisia, dar cochetatul cu lumea politică a făcut-o să reacționeze mai prost decât ar fi trebuit. De fapt, și-a dat demisia Budăi și era penibil să nu-și dea ea, practic a fost forțată să facă acest lucru. Dacă demisiona la început era mult mai bine că oricum au scăzut atacurile.

O altă problemă a politicienilor de la PSD este aceea că nu știu să facă contraofensivă, adică să ai mijloacele tale de a reacționa la campaniile de presă. E un minus al PSD fiindcă nu au avut până acum strategii utile, eficiente. În general au fost formule fără succes”, a adăugat Bulai.

Cum se descurcă celelalte partide

„Revenind la Ciolacu, vom vedea ce se va întâmpla în toamnă când vor crește tensiunile, se reia lupta în opoziție. Nu înseamnă că trebuie să fie ceva dramatic totuși. În PNL tinde să existe o anumită acalmie fiindcă nu au curaj pur și simplu să se rupă de PSD. Cu cât trece timpul probabil că această perspectivă revoluționară a celor care vor să rupă coaliția va păli.

Când vine vorba de exteriorul celor două partide care conduc România avem un UDMR care își vede de treaba lui, adică e în guvernare mai elegant, fără să fie în guvern. Avem USR care este în același orizont absolut bulversant – în opoziție, dar liniștit, fără să ai o anumită creștere. Au avut contact cu guvernarea și sunt mai calificați decât cei de la AUR să vorbească despre mecanismul guvernamental, nu? Ori, din punctul ăsta de vedere, au rămas și rămân în aceeași zonă, ceea ce este un miracol în sensul negativ să nu poți crește pe acest spațiu uriaș de oportunitate”, a conchis el.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel