EXCLUSIV  Cum s-a descurcat România în 2022 din punct de vedere economic. Negrescu: Vestea bună este că investitorii străini s-au îndreptat spre țara noastră / video

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Adrian Negrescu a spus care au fost tendințele economice ale României în anul 2022.

Adrian Negrescu, economist, a explicat ce a însemnat anul 2022 pentru România din punct de vedere economic:

„2022 a fost anul inflației și cred că pe toți ne-a lovit această inflație. Aceste creșteri de prețuri ne-au afectat pe noi, persoanele fizice, companiile, dar și Statul Român, care a cheltuit cu vreo 30 de miliarde față de cât estima la începutul anului.

Anul inflației este un an în care creșterile spectaculoase de prețuri la energie, la gaze, la carburanți s-au aflat în prim plan și au spulberat practic competitivitatea economică a economiei.

A fost un an al supraviețuirii pentru majoritatea populației, în care nivelul de trai și puterea de cumpărare au scăzut abrupt, pe măsură ce prețurile au continuat să crească. A fost un an în care investițiile statului s-au redus semnificativ.

Nu am ajuns la nivelul programat la începutul anului pentru că, din păcate, această inflație și modul în care am tratat, macroeconomic, economia în această perioadă au lăsat găuri mari în bugetul de stat“, a spus Adrian Negrescu.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Perspective economice 2023. Mircea Coșea: Începe schimbarea modelului economic. România ar trebui să ia exemplul Poloniei

Negrescu: Asta e singura veste bună!

„Vestea bună este că investitorii străini s-au îndreptat spre România. Avem o creștere a investițiilor străine directe la 9,7 miliarde de euro la 11 luni, ceea ce este un rezultat neașteptat pentru o economie românească afectată de inflație și de multiplele schimbări din punct de vedere fiscal.

De asemenea, a fost un an în care deciziile administrative au influențat într-un mod semnificativ viața oamenilor, viața companiilor, anul în care, cel puțin pe zona de energie am asistat la un adevărat haos generalizat în care am bulversat practic lanțurile economice prin deciziile luate.

2022 a fost, pe de altă parte, un an în care nu am reușit să stimulăm agricultura să producă la nivelul la care ne doream, astfel încât să înregistreze o performanță economică, nu am reușit să ajutăm fermierii, motiv pentru care am continuat să fim din ce în ce mai dependenți de importurile din zona alimentară, am ajuns să aducem mere și cartofi din Polonia, am ajuns să importăm roșii din Ungaria și brânză din Bulgaria.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Merită să investești în 2023? Mircea Coșea: Aceasta e singura speranță pe care o are România în noul an

Pe zona de carne, la carnea de porc, 85% din consum a ajuns să provină din importuri, în condițiile în care ANSVSA-ul, o instituție autorizată de Statul Român pentru a veghea la zona asta de producție de carne, nu a reușit să stăvilească focarele de pestă porcină.

A fost un an dificil pe care am reușit să-l trecem cu greu, un an în care singura veste bună este că am rămas la suprafață din punct de vedere economic, dar un an în care s-au acumulat deficitele, un an în care ne-am împrumutat foarte mult.

Suntem ca niște datornici care s-au împrumutat foarte mult în 2022 și, din păcate, în 2023 vor trebui să plătească aceste datorii care sunt uriașe raportat la potențialul economiei“, a conchis analistul economic Adrian Negrescu.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Ce putea să facă România în 2022 pentru a diminua criza energetică. Negrescu: Am acționat în al 13-lea ceas!

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel