Prof. Ovidiu-Mihai Șontea, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, București, și prof. Mugurel Ștefan, Colegiul Național Mihai Viteazul, București, au fost invitați la emisiunea DC Edu, de pe DC News, DC News TV și Părinți și pitici, unde au vorbit despre prăbușirea modelului finlandez și succesul modelului asiatic.
Profesorii Ovidiu-Mihai Șontea și Mugurel Ștefan au vorbit despre declinul performanțelor educaționale ale Europei, evidențiat de testele PISA. Cei doi au subliniat că, deși Finlanda era considerată un model de excelență educațională în urmă cu 15-20 de ani, acum a coborât în clasament.
„Întrebarea este: de ce Europa are rezultate proaste la testele PISA? Acum vreo 15-20 de ani Finlanda era dată ca etalon. Finlanda acum a picat pe un loc mai în spate decât știe lumea. Dacă vă uitați, veți vedea locul Finlandei.”, a spus prof. Ovidiu-Mihai Șontea.
„Graficul la Matematică al Finlandei e așa (n.r. profesorul a făcut un gest cu mâna, indicând o scădere). De când a început reforma asta cu copilul pe primul loc și să învățăm prin joacă, așa e graficul rezultatelor finlandeze. De la peste 400 de puncte medie, sau cât aveau ei pe primul loc, au pierdut, în medie, câte 2-3% la rezultat la fiecare testare PISA.”, a spus prof. Mugurel Ștefan.
„Acolo, foarte mulți profesori buni din Estonia, Letonia, Lituania, au plecat în Finlanda și au beneficiat în anii 1996-2000 de profesori foarte buni, plecați din țările baltice, și, după părerea mea, cred că rezultatul e mai mult munca profesorului decât a sistemului, dar nu sunt eu mare specialist.", a spus prof. Ovidiu-Mihai Șontea.
Profesorul Ovidiu-Mihai Șontea a explicat că țările asiatice domină primele locuri în clasamentele educaționale. Acesta a spus că, în cadrul unui concurs la care a participat cu elevii săi, abordările elevilor din China și Singapore l-au impresionat și l-au făcut să realizeze cât de avansate sunt aceste țări în comparație cu altele.
„Țările care sunt în primele locuri sunt țările asiatice, adică China, Coreea de Sud, Singapore, Japonia, Vietnam care este o noutate. Care e sistemul lor? Eu „am trimis” niște copii în perioada COVID-ului la un concurs, care era online, și era inițiat de un liceu particular din Singapore. Trebuiau rezolvate trei probleme, dar la modul următor și vă dau exemplu de o problemă: se dă o parcare cu o suprafață de X mp, la etajul 3, să zicem. Cum optimizăm locurile de parcare?
Copiii noștri s-au descurcat nemaipomenit. Am trimis 3 echipe de la mine din clasă, copii foarte ingenioși, dar abordările pe care le-am văzut la acel concurs, de la chinezi și de la singaporezi, m-au speriat. Mie mi s-a părut că suntem destul de în urmă.", a spus prof. Ovidiu-Mihai Șontea.
Profesorul Ovidiu-Mihai Șontea a explicat de ce țările asiatice au rezultate superioare la testele PISA comparativ cu Europa. Profesorul a subliniat că aceste țări au programe educaționale stricte și exigente, unde elevii muncesc mult și au numeroase teme pentru acasă, ceea ce stimulează competiția și contribuie la creșterea economică.
„Prin urmare, ei ce fac acolo, apropo de testul PISA? Pe lângă faptul că știu la fiecare moment ce e de făcut, nimeni nu se abate de la ceea ce trebuie făcut, programul lor este infernal. În Europa ne plângem că elevul stă 6 ore pe zi la școală și că mai face două-trei teme. Evident că nu trebuie să facă mii de teme, dar acolo este concurență și se vede pe economie.
Gândiți-vă că economia Coreei de Sud a crescut enorm, a Chinei de asemenea. Plecând de la faptul că fac Matematică sănătoasă, s-a dezvoltat toată structura asta care ține de Matematică - IT, semiconductori, chipuri - pentru că ei au făcut o Matematică sănătoasă și ei muncesc foarte mult. Adică au foarte multe teme pentru acasă, nu se plânge nimeni, trebuie să ne descurcăm.
Europa va regresa pentru că noi vrem binele fiecăruia pe termen scurt.", a spus prof. Ovidiu-Mihai Șontea la emisiunea „DC Edu", de pe DC News, DC News TV și Părinți și pitici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News