Potrivit Legii "Anastasia", inițiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc, săvârșirea omorului din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, se pedepsește cu închisoarea, fără posibilitatea ca instanța să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Senatorul a fost invitat la "Culisele Justiției", emisiune moderată de Laura Duță, transmisă pe DC News și DC News TV, unde a vorbit, printre altele, despre bilanțul accidentelor la un an de la punerea în aplicare a legii pe care a inițiat-o.
Senatorul Robert Cazanciuc a afirmat că, cu cât oamenii sunt mai bine informați, cu atât scade riscul de accidente rutiere și că diseminarea informațiilor despre Legea "Anastasia" poate salva vieți, deoarece scopul legii nu este de a trimite oameni la închisoare, ci de a preveni decesele pe șosele.
"Cu cât un om este mai informat, cu atât riscul de a produce un accident rutier este mai mic. Orice diseminare a informației despre această lege înseamnă vieți salvate. Pentru că rostul legii nu este de a trimite oamenii la închisoare - un om trimis la închisoare înseamnă un om care a murit.
Intenția a fost, pur și simplu, să găsim împreună formule legale și de prevenție, în așa fel încât să nu mai moară oamenii pe șosele. De asta a fost și emoția legată de intrarea în vigoare a legii.
Tu mergi pe drumul tău, bine mersi, și vine unul pe contrasens băut sau drogat: nu ai nicio șansă. Te-a spulberat și acolo s-a pus punct vieții tale, familiei.
Sunt niște tragedii de neimaginat cele care s-au întâmplat în ultimele zile. România, din păcate, cred că este pe primul loc la numărul de morți pe șosele din accidente", a precizat senatorul.
Potrivit informațiilor regăsite pe pagina de informare privind proiectul de lege, "în perioada 2009-2020, în România au avut loc:
Senatorul a explicat că inițial proiectul de lege a fost considerat prea dur, dar după un accident tragic, a fost reluat și a obținut sprijin larg, deoarece uciderea din culpă comisă de un șofer băut sau drogat este considerată foarte apropiată de omorul cu intenție indirectă.
"În discuțiile de la Camera Deputaților, pe primul proiect, am apreciat că [n.r., forma legii] este prea dură. Și că trebuie ca judecătorul să decidă dacă se suspendă sau nu executarea pedepsei în cazul unui accident mortal, comis de un șofer băut sau drogat. Din punctul meu de vedere (și au fost discuții în țară în acest sens), uciderea din culpă, comisă de un șofer care s-a urcat la volan băut sau drogat, este la o limită foarte fragilă cu omorul cu intenție indirectă.
De aceea și discuția în cazul de la 2 Mai și în cazul Mario Iorgulescu, la fel, despre încadrarea juridică, este: uciderea din culpă sau omor cu intenție indirectă? Pentru că atunci când te urci fără permis la volan, tu nu mai ești un șofer, mașina este pur și simplu o armă. Folosești mașina ca pe o armă. Atunci când omori pe cineva, nu ar trebui să primești o suspendare a pedepsei, indiferent că ești la prima faptă, indiferent că ești tânăr, nu contează.
Nu contează pentru cel care a plecat din lumea asta în plină tinerețe, pentru că trebuie să ne gândim la el și la familia acestuia și, de asemenea, la fiecare dintre noi. Îți trimiți copilul la 2 Mai în prima lui vacanță și rămâne acolo. Așa ceva pur și simplu nu este admisibil la nivelul societății.
Și atunci am îngustat, să spunem, plaja în care judecătorul poate pronunța suspendarea executării pedepsei, pur și simplu în cazul unei ucideri din culpă care este vecină cu omorul cu intenție indirectă, din perspectiva societății, este inadmisibil să pronunți o pedeapsă cu suspendare", a mai spus senatorul.
Cazanciuc a subliniat că primele efecte ale legii arată o scădere semnificativă a numărului de accidente mortale comise de șoferi băuți sau drogați, ceea ce indică o creștere a conștientizării și a fricii de pedeapsă.
"Am vorbit cu Poliția Rutieră și o să facem un eveniment destul de mare unde vă invit să participați, probabil pe 13 iulie. Vom face un bilanț la un an de zile de la intrarea în vigoare a legii. După șase luni de zile, au fost două fenomene interesante.
Primul, la șase luni de zile, a crescut numărul de contravenții pe alcool, dar a scăzut numărul de infracțiuni. Asta înseamnă că oamenii beau mai puțin la volan. Începe să le fie frică de faptul că pot ajunge la închisoare dacă produc un accident mortal.
Deci e un semn bun, la nouă luni de zile de la intrarea în vigoare a legii, numărul de accidente mortale, comise de șoferi băuți sau drogați, a scăzut cu 20%. Este o cifră enormă. Înseamnă, practic, vieți salvate. Și eu cred că la un an de zile putem să avem un bilanț bun (în vieți salvate).
Și de aici încolo, din momentul în care încep să apară primele sentințe (avem deja o primă sentință de la Alba Iulia, o condamnare cu executare pentru o faptă produsă imediat după intrarea în vigoare a legii), o să fac cunoscute toate aceste sentințe pronunțate în această perioadă și în perioada următoare până la sfârșitul anului, ca să arătăm foarte clar că pur și simplu nu se mai poate.
Că pur și simplu singura cale posibilă, dacă te-ai urcat băut, drogat sau fără permis la volan și a fost un accident mortal, este către închisoare. Asta este pedeapsa cât de cât potrivită atunci când iei viața cuiva.
Nu se pune problema de pedeapsă potrivită, până la urmă, din perspectiva celui care a pierdut pe cineva drag. Ce să faci cu pedeapsa? Dar din perspectivă socială, lucrurile trebuie să fie pedepsite corespunzător.
Și aceasta este soluția pe care omenirea a găsit-o, să-i scoată din societate pe cei care nu înțeleg și să aibă comportament prin care să protejeze viața", a conchis Robert Cazanciuc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu