EXCLUSIV  Cum s-a transformat industria auto din România. De ce a supraviețuit Renault / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @jcomp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @jcomp

În cadrul podcastului „Nod în Papură", de pe DC News și DC News TV, sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au vorbit despre privatizările din România și implicațiile acestora.

Val Vâlcu și Alfred Bulai au discutat despre impactul și evoluția industriei auto în România. Val Vâlcu a oferit un exemplu de succes, amintind de Renault și cum participarea statului a contribuit la succesul Dacia. Alfred Bulai a recunoscut acest succes, dar a subliniat că expertiza locală a fost crucială, în contrast cu alte proiecte din România care au eșuat, cum ar fi Ford, Daewoo și Oltcit.

„Noi suntem exigenți cu diferite lucruri care se întâmplă în România, dar care se întâmplă pe la alții. Noi acum am fost înnebuniți și cu privatizarea, cea mai importantă privatizare, privatizarea Petrom care s-a făcut cu OMV, care este austriac, public, adică nu e nu știu ce investiție privată.”, a spus Alfred Bulai. 

„Și energia era cu o firmă din Cehia, care era deținută de statul ceh.”, a spus Val Vâlcu.

„Și la greci era aceeași chestie. Erau foarte multe firme, de fapt, de stat din alte țări sau public de stat, că sunt și din astea cu capital mixt, în care, în realitate, te întrebi ce golăneală o fi și pe acolo.”, a spus Alfred Bulai. 

„A fost și un caz de succes, că Renault-ul era și el cu participația statului și, uite, a mers bine Dacia.”, a spus Val Vâlcu.

„Da, dar asta pentru simplu fapt că, real, noi am avut aici expertiză și a continuat fabrica non-stop, ca dovadă că Fordul a fost eșec. A fost Daewoo întâi, a fost o nebunie cu Oltcit-ul.”, a spus Alfred Bulai. 

 

3. Alfred Bul... (alfred-bulai_52058700.jpg)

 

Succes și eșec în industria auto românească

Discuția celor doi a evidențiat atât succesele, cât și eșecurile industriei auto din România. Vâlcu a subliniat că Daewoo a revitalizat industria, similar cu Dacia în comunism, dar a falimentat din cauza problemelor din Coreea de Sud. Alfred Bulai a adăugat că Daewoo avea probleme de fabricație, iar Renault a avut succes datorită expertizei.

„Să fim înțeleși! Daewoo a pus România pe roate, cum a făcut-o Dacia în comunism. Deci Daewoo era pe toată gama, duduia fabrica aia. Visa lumea la eleganță, dar a căzut în Coreea de Sud, nu în România.”, a spus Val Vâlcu.

„Ele aveau și probleme, de aia au și căzut. Eleganța avea o problemă mare că nu funcționa din fabricație. Când și când nu funcționau frânele, ceea ce, în general, nu e bine la o mașină.

Renault-ul însă a fost o situație specială, chiar a fost expertiză, a fost perioada frumoasă din anii '70 când chiar au fost ingineri din România specializați în Franța, pe bune. Primele mașini s-au făcut cu piese franțuzești, după aia am început să facem noi și până la urmă le-am făcut pe toate. Adică nu mai era nimic pe ea din altă parte, pe logica din anii '80, să fie făcut totul în România.”, a spus Alfred Bulai. 

„O fi fost, dar eu iau exemplul Oltcit-ului, că Oltcit am avut în comunism, și spun așa: erau gropi și atunci mai multe chiar decât acum, dacă aveai bucșe de la Craiova, de pe unde se făceau în țară, treceai iarna cu ele, dar primăvara trebuia să le schimbi. Dacă aveai cehoslovace, te țineau și două sezoane. Nu știu ce le punea, ce nu le punea.”, a spus Val Vâlcu.

„Au fost două chestiuni. Una: atunci când le faci pe toate în România, e greu să crezi că vei fi atât de expert în toate. A doua chestiune: a început nebunia cu mașini la export și, de multe ori, le făceau ceva aiurea ca să le refuze și să le bage la plata internă. Atenție! Ei nu câștigau foarte mult, ca fabrică, la export, pentru că banii veneau la țărișoară, nu veneau la firmă, decât suma în lei care nu era...”, a spus Alfred Bulai. 

„În schimb, în fabrică venea lumea cu sacoșele pline.”, a spus Val Vâlcu la podcastul „Nod în Papură" de pe DC News și DC News TV. 

 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel