Cum s-ar descurca lumea fără petrolul și gazul rusesc

Odată cu creșterea vertiginoasă a prețurilor la gaz și combustibil, noi surse de materii prime sunt căutate, pentru a le evita pe cele din Rusia. 

SUA, Marea Britanie și UE au anunțat că vor restricționa importurile de petrol și gaze din Rusia. Măsura a venit după ce Rusia a avertizat că ar putea întrerupe aprovizionarea cu gaze către țările europene dacă vor continua interdicția asupra  petrolului, scrie BBC. SUA au anunțat interzicerea completă a importurilor de petrol, gaze și cărbune din Rusia, după ce Ucraina a cerut extinderea sancțiunilor.

Regatul Unit urmează să elimine treptat petrolul rusesc până la sfârșitul anului, iar UE își reduce importurile de gaze rusești cu două treimi. Guvernul Marii Britanii spune că acest lucru le oferă suficient timp pentru a găsi provizii alternative.

Petrolul rusesc, o variantă fără consecințe grave, susține ministrul rus Novak

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că respingerea petrolului rusesc ar duce la „consecințe catastrofale pentru piața globală”.

Prețurile petrolului și gazelor au crescut deja brusc și ar putea crește și mai mult dacă Rusia va opri exporturile. Dar nu este vorba doar despre combustibil, iar standardele de trai din Regatul Unit ar putea fi afectate, prețurile globale ale mărfurilor urmând să crească și mai mult.

Analistul și cercetătorul în domeniul politicilor energetice, Ben McWilliams, spune că ar trebui să fie mai ușor să găsești furnizori alternativi pentru petrol decât pentru gaz, „deoarece nu sunt atât de multe conducte. Sunt unele care vin din Rusia, dar sunt și multe transporturi din alte părți”.

SUA s-a adresat Arabiei Saudite pentru petrol

SUA au cerut Arabiei Saudite să-și mărească producția de petrol, dar aceștia au respins cererile anterioare ale SUA de a crește producția pentru a reduce prețul petrolului. Arabia Saudită este cel mai mare producător din OPEC, cartelul petrolului care reprezintă aproximativ 60% din țițeiul comercializat la nivel internațional. Din acest motiv, OPEC are un rol cheie în influențarea prețului petrolului.

Rusia nu este în OPEC, dar lucrează împreună din 2017 pentru a impune limite producției de petrol și pentru a menține câștigurile producătorilor.

SUA se orientează, de asemenea, spre relaxarea sancțiunilor petrolului aplicate Venezuelei, care a fost un furnizor cheie de petrol pentru SUA, dar recent Venezuela și-a vândut în mare parte petrolul Chinei.

Prețurile la încălzire vor exploda

Prețurile la încălzire, care sunt deja mari, ar crește și mai mult. Gazul rusesc reprezintă aproximativ 40% din importurile de gaze naturale ale UE. Dacă această sursă ar seca, Italia și Germania ar fi deosebit de vulnerabile. Europa ar putea apela la exportatorii existenți de gaze precum Qatar sau Algeria și Nigeria, dar există obstacole practice pentru extinderea rapidă a producției.

Rusia furnizează doar aproximativ 5% din livrările de gaze ale Regatului Unit, iar SUA nu importă gaz rusesc. Cu toate acestea, prețurile din Marea Britanie și SUA sunt încă în creștere semnificativă din cauza efectului secundar al penuriei de aprovizionare.

Ar putea fi găsite alternative la gazul rusesc? Nu tocmai.

„Este mai greu să înlocuiești gazul, deoarece avem aceste conducte mari care duc gazul rusesc în Europa”, spune McWilliams.

Grupul de cercetare Bruegel prezice că, dacă Rusia ar opri livrările de gaz către Europa, atunci Europa ar putea importa mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din SUA. De asemenea, ar putea accelera utilizarea altor surse de energie, dar acest lucru nu este rapid sau ușor.

„Implementarea surselor regenerabile necesită timp, așa că, pe termen scurt, aceasta nu este o soluție. Deci, pentru iarna viitoare, ceea ce poate face diferența este schimbarea combustibilului, cum ar fi deschiderea centralelor electrice pe cărbune, așa cum intenționează să facă Italia și Germania în caz de urgență”, spune analistul și cercetătoarea Simone Tagliapietra.

UE a propus un plan pentru a face Europa independentă de combustibilii fosili ruși înainte de 2030, inclusiv măsuri de diversificare a aprovizionării cu gaze și înlocuire a gazului în încălzire și producere de energie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel