Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, anunță că avocații nu vor sta cu mâinile în sân dacă OUG-ul pe măsurile fiscale va fi adoptată.
"În general, creşterile de taxe, în acest context în care economia este încetinită, nu face bine, pentru că ascunde venituri, pentru că produce bani la negru, pentru că blochează economia şi generează mişcări sociale complicate. Nemulțumirea avocaților este foarte mare pentru că ei zic "ăştia, dacă s-au gândit, dacă nu o fac acum o vor face. Dacă le-a trecut prin cap, sunt în stare să o facă. Şi, atunci, hai să fim pregătiţi". Ce înseamnă asta... Înseamnă să îţi faci toate treburile, în sensul în care să preîntâmpini demersul anunţat - care nu este asumat public.
Inclusiv la nivelul PNL mi se spune că nu vom fi de acord, ca partid, cu CAS neplafonat şi majorarea la IMM-uri, ni se spune că PNL nu va susține aşa ceva. Însă, dacă o asemenea OUG va fi dată aşa - e dată de prim-ministru, deşi, în contextul în care MJ nu dă avizul, mi-e greu să cred că o va da - noi trebuie să fim pregătiți, trebuie să avem pregătit un memoriu pentru Avocatul Poporului care poate ataca OUG la CCR.
Separat de asta, trebuie să avem pregătită o cerere de anulare a OUG în contencios administrativ pe procedură judiciară, cu cerere de suspendare şi cu invocarea unei excepţii proprii în cadrul acestei proceduri, trebuie să fim pregătiţi cu grupul de avocaţi ca să modificăm această OUG în Parlament de aşa manieră în care, dacă iese prost, să o dregem în Parlament şi, în ultimă instanţă, trebuie să fim pregătiţi ca profesia de avocat şi profesiile liberale să protesteze. Cuvântul "grevă" este impropriu, dar, în limbaj popular, prin grevă se înţelege blocarea serviciilor juridice.
Practic, avocatul nu poate face grevă. Grevă face salariatul - avocatul nu este salariat. Poate pur şi simplu să nu presteze servicii publice, în formă de protest - să blocheze activitatea de asistență judiciară, adică oficiile, să blocheze alte proceduri care nu se pot desfăşura fără ei", a spus Daniela Fenechiu, la DCNews TV..
Întrebat de analistul politic Bogdan Chirieac ce înseamnă asta, de pildă, în cazul unui scandalagiu care este reţinut 24 de ore, liderul senatorilor PNL a spus: "Dacă nu are avocat, îl pun în libertate."
"Aşa se întâmplă. Niciun avocat nu vine - este în protest - nu găseşti avocat din oficiu...", a continuat analistul politic.
"Pe vremuri, se mai găsea câte un spărgător de grevă, dar astăzi nemulţumirea este foarte mare. Avocaţii nu îşi doresc un protest. Dacă vă gândiţi la ultimii trei ani... Am avut un an şi jumătate de pandemie, cu instanțe închise, cu stat în casă, cu venituri diminuate. După care, când să îşi revin lucrurile, au intrat magistraţii în protest, blocate instanţele, dosare amânate, clienţi nemulţumiţi că dosarele trenează. Este ultimul lucru pe care ni-l dorim. Dar, dacă nu există altă variantă, trebuie să avem în vedere şi forme de manifestare excesive, extreme care să atragă atenţia.
Fără avocaţi nu poţi să desfăşori o mare parte din activitatea penală, o poţi bloca şi pe cea în civil - avocații pot conveni cel puţin o dată să solicite un termen de comun acord. Asta o faci în detrimentul banilor tăi şi în detrimentul relaţiei cu clientul. (...)
Demersul nostru este un demers extrem de corect pe care trebuie să îl facem pentru că, dacă lăsăm lucrurile aşa, vor fi oameni disponibilizaţi în profesiile liberale, vor fi creşteri de onorarii pentru că banii ăia trebuie scoşi de undeva şi va fi o perturbare a fluxurilor financiare către stat. Nu recomandăm aşa ceva, dar sunt debuşee fireşti!", a spus Fenechiu.
”La Baroul Bucureşti, am solicitat participarea confraţilor - s-a înscris un număr semnificativ de avocaţi pentru a participa la aceste proceduri, pentru că, indiferent de ce decide Guvernul, ne dorim să fim pregătiți. Dau ordonanța, ieșim la atac”, a punctat liderul PNL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu