Din Europa de Nord până în Asia, din Asia până în America: o călătorie prin remedii naturale și tradiții care asigură un somn liniștit.
Somnul este una dintre acțiunile vitale fără de care de care omul nu se poate descurca, instinctiv și necesar la fel ca băutul și mâncatul. Dacă ți s-a întâmplat, sau ți se întâmplă destul de des, să nu reușești să adormi, unul dintre remediile de care poți beneficia ar putea fi descoperit în unul dintre cele cinci ritualualuri din diverse țări.
Să începem din Europa de Nord, unde pentru a facilita somnul oamenii se concentează pe alimentație. În special, suedezii adoră să consume Valling, o băutură fierbinte care seamănă cu terciul, pe bază de lapte și ovăz, dat de obicei copiilor pentru a-i face să doarmă. Laptele fierbinte este de fapt bogat în ingrediente active care promovează un ciclu de somn sănătos, cum ar fi melatonina, serotonina, magneziul și triptofanul. Desigur, deoarece aceasta este o băutură substanțială, este important să o echilibrați într-o dietă sănătoasă și echilibrată.
Rămânând pe tărâmurile fiordurilor, o practică foarte comună în Finlanda pentru stimularea somnului este de a face saună înainte de a merge la culcare. De fapt, acest ritual ajută la relaxarea mușchilor, la creșterea temperaturii corpului și, în consecință, să fii mult mai somnoros. Cu beneficii dovedite asupra somnului pe termen mediu și lung, remediul ideal ar fi să vă răsfățați într-o saună de câteva ori pe săptămână, cel mai indicat seara, asigurându-vă totuși să mențineți un nivel ridicat de hidratare.
În India, Ayurveda are grijă să găsească soluția pentru a facilita somnul, recomandând asumarea unei infuzii de plante numită ashwagandha, altfel cunoscută sub numele de ginseng indian.
După cum demonstrează unul dintre cele mai recente studii științifice pe această temă, publicat în septembrie 2021 și intitulat ”Efectul extractului de Ashwagandha ( Withania somnifera ) asupra somnului”, administrarea acestei infuzii o dată pe zi poate duce la îmbunătățiri ale calității și cantității somnului, în special la cei care suferă de insomnie, potrivit Cosmopolitan.
Disponibil și pe piața occidentală sub formă de capsule, acest supliment are și efecte benefice asupra tratamentului stresului și anxietății, îmbunătățind astfel sănătatea mintală la 360°.
Mutându-te în China, sfatul despre cum să adormi și să dormi mai bine vine de la Medicina Tradițională Chineză. Primul remediu pentru relaxarea corpului și promovarea somnului este baia de picioare: prin scufundarea picioarelor în apă fierbinte este posibil să relaxezi toată tensiunea, să-ți calmezi picioarele și, mai ales, să scazi energia vitală, sau qi , din minte.
Apa poate fi infuzată cu uleiuri esențiale (de exemplu lavandă), săruri, ierburi aromatice precum artemisia sau coji de fructe pentru a favoriza relaxarea și prin puterea de calmare a acestor arome.
Un alt remediu pentru a dormi mai bine este consumul de fructe de jujube, o plantă ale cărei fructe sunt bogate în două substanțe chimice precum flavinoidele și saponinele, care relaxează în general corpul și calmează mintea eliminând stresul.
Pe cealaltă parte a emisferei, bunele practici pentru un somn mai bun nu provin de la nicio plantă, ci din tradiția de a face siesta de după-amiază la umbra unui copac legănat într-un hamac. A avea un hamac în dormitor ar putea fi de fapt cel mai bun remediu pentru a adormi rapid și profund.
Eficient în special asupra somnului copiilor, există un studiu din 2011 care demonstrează modul în care mișcarea oscilativă favorizează o reducere a timpului necesar pentru a adormi și o creștere a somnului în faza 2, adică cea premergătoare somnului profund, chiar și la adulți. Cine știe că un hamac ne va salva de nopțile nedormite?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News