Dacă vrei să faci mai multe economii, iată care sunt sfaturile care vin de la cei care astăzi sunt bogații lumii.
Oamenii bogați ai lumii, în cea mai mare parte, nu s-au născut așa, ci au făcut eforturi și demersuri pentru a avea confortul financiar dorit. Apoi, tot ce a urmat a fost mersul normal al banilor. Ei au reușit să-și asigure o stabilitate financiară și, odată asigurată, banii au făcut bani, pentru că banii sunt în continuă mișcare și chiar pot lucra pentru noi dacă știm să-i organizăm. Până la investiții, trebuie să învățăm să ne controlăm pe noi în relația cu veniturile noastre, fără să cheltuim ce nu avem, îndatorându-ne. Dacă nu vom avea capacitatea să ne gestionăm propria situația financiară, nu vom putea merge mai departe în gestionarea unei investiții. În lipsa unui echilibru, vine falimentul. Doar dacă ești extraordinar de norocos, vei face bani din dezechilibru și alegeri pur emoționale. Banii nu sunt emoții, sunt matematică.
Vorba lungă, sărăcia omului. Prin urmare, iată la ce să fii atent/ă, în relația cu banii tăi:
1. Diferența dintre ”am nevoie” și ”vreau”
Nu face anumite cumpărături impulsiv. Gândește-te și cântărește dacă chiar ai nevoie de acel bun. Dacă doar îl vrei, pe moment, fără a avea nevoie de el, este doar o risipă a propriilor venituri. Astfel, ajungi să cumperi lucruri de care efectiv nu ai nevoie. Gândește-te la milioanarii lumii. Cum ar fi ca ei să cumpere orice, fără a avea nevoie, doar pentru că vor? Își permit, dar știu și să-și gestioneze emoțiile și banii. Prin urmare, gândește-te de ce vrei să cumperi ceva. Ai nevoie?
2. Regula celor 24 de ore
Dacă nu ai încă răspunsul la prima întrebare, așteaptă 24 de ore, timp în care vei scăpa de simplul impuls de a cumpăra. Această regulă probabil o cunoaștem cu toții, fiind un sfat bun, în general, acela de a aștepta, a lăsa timp înainte de a acționa, de a lua o decizie.
3. Achitați cu numerar
Poate părea un sfat ciudat, în contextul pandemic actual. Însă acest sfat nu este legat de vremurile pe care le trăim. E important să-ți numeri banii, să ții cont de ei, să știi cât ai avut, cât ai cheltuit, cât ți-a rămas. Este important ca în tranzacțiile mici, cheltuieli comune, de zi cu zi, să plătești numerar. Vei ține evidența propriilor bani și nu vei avea tendința de ”a da cu cardul” ca și când ar fi un sac fără fund, neconștientizând pierderea.
4. Stabiliți-vă limite.
Nu cheltuiți tot ce aveți. Puneți deoparte bani pentru ”zile negre” sau, optimist vorbind, pentru viitor. E important ca în ziua în care luați salariul, de exemplu, să împărțiți banii în categorii: datorii (plăți fixe), cheltuieli absolut necesare (mâncare, combustibil), fond cheltuieli zilnice, economii. Dacă veți stabili o limită a bugetului pentru cheltuieli și vă impuneți o limită pentru economii, veți reuși să economisiți, pentru că banii puși deoparte sunt acei bani de care nu vă atingeți decât în momentul în care sunt folosiți pentru scopul precis pentru care au fost puși deoparte. Și chiar și atunci, trebuie să păstrați un fond de rezervă.
5. Investiți, nu cheltuiți
Poate ați observat că, de multe ori, oamenii bogați pot părea banali în viața de zi cu zi. Nu vă uimesc cu nimic, chiar trec neobservați. Oamenii bogați nu investesc în piese vestimentare extravagante, de exemplu, ci doar în ceea ce-i interesează și ”lucrează” pentru ei. În laptopuri performante, care le ajută activitatea de zi cu zi, în mașini care le asigură confortul acum și pe termen lung, atât personal, cât și financiar, în costume pentru întâlnirile de afaceri și lista continuă cu produse strict necesare în activitatea lor.
Astfel, nu te va ajuta cu nimic o bluză leopard roz, de exemplu, cu absolut nimic. Nici o geantă gri magnetic. Sau vreo pereche de pantofi cu un toc pe care-l observă toată lumea. Iar acestea sunt cele mai banale exemple vestimentare pe care omul simplu pierde banii, încercând să impresioneze. Simplitatea va fi mereu apreciată de cei care contează și care pun accent pe ceea ce contează.
Și încă un aspect aici, nu alergați după reduceri. Faceți-vă o listă cu ce aveți nevoie și puteți urmări prețul acelor produse în perioadele promoționale. Dacă doar veți cumpăra pentru că e ieftin, veți constata că ați cheltuit mai mult decât v-ați fi propus pentru produse de care nu aveți nevoie, ci au fost doar tentante financiar.
6. Economisiți timp
Timpul nu se cumpără cu bani, dar aplicațiile care vă ajută să-l câștigați, da. Astfel, investiți în produsele, aplicațiile, serviciile care vă oferă, în schimb, timp, eliberându-vă pe voi de anumite sarcini.
7. Experiențele sunt de neprețuit
Nu renunța la a trăi în încercarea de a economisi mai mulți bani. Învață să găsești un echilibru, pentru că ceea ce trăiești, experiențele noi te definesc și te formează ca om.
În final, investiți în voi, în timpul vostru, în viața voastră, nu în produse de care nu aveți nevoie și care doar vă împovărează financiar. Plătiți-vă în primul rând datoriile, stabiliți-vă un calendar al plăților fixe, și nu uitați de economii. Controlați-vă banii și nu vă lăsați controlați de emoții și dorințe în cheltuirea lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci