Pentru cei care locuiesc la curte, una dintre dorințele lor cele mai mari se referă la existența unei piscine, care să aducă un plus de valoare și frumusețe locului.
Cu siguranță piscinele nu sunt o investiție chiar modestă, dar reprezintă o sursă de relaxare și distracție pentru toți cei care le dețin. Pentru a menține o piscină într-o bună stare de utilizare, trebuie însă să înțelegi cum funcționează toate componentele sale și, mai ales, cum să ai grijă de ele.
Printre elementele esențiale ale unei piscine se numără skimmerele, acele dispozitive care joacă un rol de mare importanță în menținerea apei curate și sigure pentru utilizatori. Din păcate, mulți dintre cei care au o piscină în propria curte ”uită” de acest aspect, și tocmai din acest motiv am dorit să îți venim în întâmpinare cu multe informații.
Înțelegerea funcției acestora, precum și cunoașterea modalităților de întreținere corectă, nu fac altceva decât să ducă la prelungirea duratei de viață a piscinei și la îmbunătățirea experienței de utilizare.
Înainte de a vorbi însă despre ele, trebuie să oferim și unele detalii legate de ce sunt acestea și unde se găsesc, pentru a nu le confunda cu alte dispozitive. Skimmerele piscinei sunt acele echipamente care sunt instalate de obicei la marginea piscinei, și care au rolul de a colecta murdăria de la suprafața apei.
Ele sunt responsabile de colectarea frunzelor, insectelor, părului, grăsimililor și a altor particule care plutesc, împiedicându-le să se scufunde și să ajungă în sistemul de filtrare sau pe fundul piscinei. Prin acest proces, skimmerele previn acumularea impurităților, care ar putea duce la apariția unor probleme estetice, mirosuri neplăcute sau chiar deteriorarea componentelor piscinei.
Și cum este vorba despre o investiție care te-a făcut să scoți mulți bani din buzunar, nu credem că vrei asta, nu?
Sunt multe criterii de care să ții cont atunci când te afli în căutarea unor skimmere potrivite cu piscina ta. De regulă, se iau în calcul factori precum dimensiunea piscinei, ce materiale au fost folosite la construirea ei, dar și tipul de sistem de filtrare.
De exemplu, pentru piscinele de beton, sunt recomandate skimmere robuste, fabricate din materiale rezistente la coroziune. În schimb, piscinele gonflabile sau cele supraterane pot utiliza modele mai simple, care sunt adaptate pentru instalarea rapidă și ușoară.
Aici contează mult și dimensiunea piscinei, așa că este posibil să ai nevoie de unul sau mai multe skimmere pentru a asigura o curățare eficientă.
Experții în domeniu sunt de părere că un skimmer este recomandat pentru fiecare 25-30 de metri pătrați de suprafață a piscinei. În acest fel se reușește o circulație corespunzătoare a apei și o colectare uniformă a impurităților despre care aminteam ceva mai sus.
Acesta este unul dintre cele mai importante roluri pe care le au skimmerele piscinei, în afară de cel despre care ți-am zis anterior. Faptul că ele contribuie la reținerea acelor impurități mai mari înainte ca acestea să ajungă în filtru, îi reduc acestuia sarcina de lucru astfel îi prelungesc durata. În plus, previn colmatarea conductelor și reduc riscul de deteriorare a pompei de apă.
Pentru ca skimmerele să funcționeze bine, trebuie să știe și întreținute în mod corect. În acest scop, este necesară golirea coșului de colectare. Acest coș, situat în interiorul skimmerului, trebuie verificat și curățat în mod regulat, mai des chiar în perioadele cu vânt puternic sau după furtuni, când cantitatea de murdărie acumulată poate fi ceva mai mare. Atunci când se ignoră acest aspect, iar coșul este lăsat să se umple excesiv, fluxul de apă poate fi obstrucționat, afectând performanța sistemului de filtrare.
Curățarea pereților interiori ai skimmerului își are rolul ei, deloc de neglijat. Depunerile de grăsime sau biofilm pot apărea în timp, mai ales dacă piscina este utilizată destul de des sau dacă nu sunt respectate măsurile de tratare chimică a apei. Depunerile pot fi îndepărtate ușor, folosindu-te doar de o perie bună și o soluție de curățare compatibile cu materialul din care este fabricat skimmerul.
Nu uita nici de verificarea etanșeității și integrității skimmerului. Crăpăturile sau fisurile, oricât de mici ar părea, sunt cele prin care se permite pierderea apei și în acest fel skimmerul nu mai funcționează bine. Imediat dacă observi o astfel de situație, aceasta trebuie rapid îndepărtată.
Poziționarea corectă a skimmerului în raport cu suprafața apei este necesară pentru buna funcționare a acestuia, și eficiența lui. Astfel, este indicat ca nivelul apei din piscină să fie la jumătatea deschiderii skimmerului. Un nivel prea scăzut poate împiedica circulația apei, în timp ce unul prea ridicat poate reduce capacitatea de colectare a murdăriei.
Nu uita nici că este nevoie și de capace pentru skimmere, în special pentru perioadele în care piscina nu este utilizată. Aceste capace împiedică acumularea excesivă de murdărie și protejează componentele interne de expunerea la radiațiile solare sau la condițiile meteorologice extreme.
Skimmerele piscine sunt cele responsabile, printre altele despre care ți-am amintit deja, și de distribuirea uniformă a substanțelor chimice în apă. Multe modele de skimmere din magazinele de specialitate sunt echipate cu un compartiment pentru tabletele de clor sau alte tratamente, ceea ce permite o dizolvare lentă și uniformă a acestora. În plus, ele contribuie la crearea unui flux de apă constant, care îmbunătățește circulația generală a apei în piscină.
Pe timpul iernii, skimmerele necesită o atenție special din partea ta. Golește-le complet de apă pentru a preveni înghețarea și deteriorarea componentelor și caută acele dopuri speciale care pot fi instalate pentru a le proteja de presiunea exercitată de gheață.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News