Cum îți influențează somnul viața, în funcție de cât de mult dormi

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Andrea Piacquadio)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Andrea Piacquadio)

Somnul îți poate influența calitatea vieții. Iată ce ar trebui să știi dacă vrei să te simți mai bine...

Calitatea somnului este mult mai importantă pentru calitatea vieţii decât durata sa. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de cercetători cehi şi prezentat în publicaţia "Plos One". Deşi multe studii au corelat calitatea somnului cu calitatea generală a vieţii unei persoane, există puţine cercetări privind impactul relativ al modificărilor duratei şi calităţii somnului asupra calităţii vieţii pe termen lung.

Pentru a investiga această problemă, autorii studiului de la Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii Caroline din Praga şi Institutul de Sociologie al Academiei Cehe de Ştiinţe au utilizat date dintr-un sondaj anual al gospodăriilor cehe în perioada 2018-2020.

Calitatea somnului, asociată cu cei cinci indicatori ai calităţii vieţii

Persoane din aceeaşi familie au completat un chestionar - 5.132 de adulţi cehi au răspuns la întrebări în anul 2018, 2.046 - în 2019 şi 2.161 - în 2020. Autorii au analizat răspunsurile la întrebările referitoare la satisfacţia vieţii, bunăstare, fericire, sănătate subiectivă şi stresul la locul de muncă, împreună cu răspunsuri auto-evaluate privind durata şi calitatea somnului sau cazurile când ritmul somnului determinat social şi ritmul biologic înnăscut de somn nu se potrivesc (de exemplu, un nou loc de muncă cu ore de lucru diferite).

La nivel individual, calitatea somnului raportată a fost asociată semnificativ cu toţi cei cinci indicatori ai calităţii vieţii, cu excepţia stresului legat de muncă. Calitatea somnului a fost, de asemenea, legată semnificativ într-un mod pozitiv de toţi indicatorii de calitate a vieţii. Studiul a constatat că durata somnului a fost corelată cu sănătatea subiectivă şi fericirea, iar discrepanţa dintre ritmul biologic al somnului şi ritmul impus de viaţa socială a fost legată de satisfacţia vieţii şi stresul la locul de muncă.

Cum să ai un somn profund și odihnitor

Scorţişoara este un condiment popular care se găseşte adesea în produsele de patiserie, iar proprietăţile sale termogenice pot creşte căldura corpului, mărind şansele de a avea un somn odihnitor şi profund. Scorţişoara adăugată într-un pahar de lapte băut seara ne va încălzi, iar triptofanul conţinut de lapte induce somnul şi ne va face mai uşor să ne odihnim.

Ovăzul are, de asemenea, beneficii asupra calităţii somnului, deoarece se descompune încet în organism datorită conţinutului său ridicat de tărâţe şi fibre, iar această digestie lentă eliberează energie termică. În plus, acest aliment conţine şi melatonină, care îmbunătăţeşte somnul, scrie Rador, citând zdrave.to.

Consumul de arahide, migdale şi fistic neprăjit înainte de culcare poate creşte viteza metabolismului şi căldura corporală, îmbunătăţind astfel somnul. În plus, fructele cu coajă lemnoasă conţin melatonină, un hormon natural care ajută la controlul ciclului de somn. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel