Cum să alegi carnea la supermarket: sfaturi pentru a cumpăra un produs bun și sigur

Fotografie de la Federico Arnaboldi/ Pexels
Fotografie de la Federico Arnaboldi/ Pexels

Există alimente cărora trebuie să le acordăm mai multă atenție, înainte de a le cumpăra și a le consuma: una mai presus de toate este carnea. Care sunt elementele de evaluat pentru a alege o carne bună la supermarket?

 

În ultimele decenii producția de carne s-a schimbat radical din cauza cererii crescute, care a dat naștere agriculturii intensive, în detrimentul calității produsului care ajunge pe mesele noastre.

Culoare: verificați ca eticheta  să nu conțină antioxidanți sau nitrați

Culoarea cărnii influențează foarte mult alegerea făcută și depinde de diverși factori, precum specia animalului, vârsta, sexul și tipul de dietă. Carnea proaspătă, însă, este recunoscută mai ales prin culoarea roșu aprins, datorită prezenței mioglobinei în fibrele musculare, care în timp suferă un proces de oxidare, ceea ce face carnea mai închisă la culoare. De aceea este important să verificați cu atenție eticheta pentru a afla dacă culoarea nu a fost alterată de antioxidanți sau nitrați, scrie Cokist.

Oxidarea este un proces fiziologic, care nu afectează neapărat calitatea cărnii, dar este un semn clar că produsul este cu siguranță mai puțin proaspăt. Nitriții, nitrații și sulfiții sunt adăugați în special în interiorul cărnii tocate, pentru a preveni fenomenul de oxidare și pentru a se asigura că produsul  continuă să aibă acea culoare roșie frumoasă, care o face să arate la fel de proaspătă ca tocmai tocată. Pentru a depăși această problemă, acolo unde este posibil, este întotdeauna mai bine să alegem personal o bucată din departamentul de carne și să cerem măcelarului să o toace pe loc, în fața ochilor noștri.

Maturarea

Maturarea este un proces chimico - fizic care are loc în mod natural în mușchii animalului sacrificat, de importanță fundamentală, a cărui durată poate varia de la câteva ore până la câteva săptămâni, în funcție de rasă, vârstă și tipul animalului.

Dar ce este mai exact? După sacrificare, mușchii suferă o strângere naturală care face carnea necomestabilă. Din acest motiv, odată ce animalul a fost sacrificat, înainte de tăiere și vânzare, carnea este lăsată să se odihnească la o temperatură controlată, care variază în funcție de animal, pentru a se asigura că enzimele prezente pe carne sunt activate pentru a degrada țesuturile, care sunt extrem de bogate în colagen, și le fac mai fragede. O bună maturare previne fenomenul de oxidare și face carnea moale și apetisantă.

Țara de origine

Am subliniat importanța etichetei, și în raport cu originea cărnii pe care urmează să o cumpărăm. Deseori pe etichete găsim scris ”crescut și sacrificat în... ”, dar citind cu mai multă atenție, ne-am putea trezi în fața unor surprize. Nu toate animalele sacrificate în România, de exemplu, provin din ferme românești: foarte des, de fapt, au o origine diferită, deoarece animalul este crescut până la un anumit punct al vieții sale într-o țară și apoi mutat în alta.


Franța, Germania și Polonia, de exemplu, sunt țările se importă cele mai multe animale și adesea provin din ferme din aceste țări. Din acest motiv este important să citiți cu atenție toate articolele de pe etichetă, în special pe cea referitoare la origine, pentru a fi sigur că cumpărați carne 100% românească.

Citește și:

Carnea de vită se scumpește. Cu cât vor crește prețurile

S-a ajuns în această situaţie pentru că în ultimii ani au crescut cheltuielile de producţie, furajele s-au scumpit, iar turmele de bovine au scăzut semnificativ.

Crescătorii de bovine anunţă preţuri mai mari, chiar şi cu 30% pentru kilogramul de carne de vită. Scumpirile sunt cauzate în mare parte de facturile la energie. O altă cauză este şi seceta din acest an, din cauza căreia furajele au fost puţine şi scumpe.

În plus, foarte mulţi dintre crescătorii de bovine au fost nevoiţi să-şi vândă animalele la abator încă din vară, pentru că nu au mai găsit iarbă pe păşuni, iar furajele s-au găsit cu greu. În ceea ce priveşte carnea de vită de Angus, căutată pentru savoare şi prospeţime, preţul a crescut la 45 de lei kilogramul, spun producătorii, scrie Rador.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel