Sindromul depresiei de toamnă. Ce este și cum să combați depresia de toamnă

Fotografie de la Engin Akyurt/ Pexels
Fotografie de la Engin Akyurt/ Pexels

Oboseală? Modificări ale dispoziției? Iritabilitate, dificultăți de somn sau creștere în greutate? Dacă în ultima vreme aceste simptome și-au făcut simțite prezența s-ar putea să suferi de o depresie sezonieră.

Depresia sezonieră este un fenomen ciclic suferit de 5% din populația globală pe care vorbitorii de engleză îl identifică cu un acronim: SAD, sau mai degrabă Seasonal Affective Disorder, potrivit revistei Elle.

Și dacă, din moment ce tulburarea apare mai ales odată cu sosirea iernii, medicina tradițională recunoaște terapia cu lumină drept singurul remediu eficient care compensează lipsa luminii naturale din zilele de toamnă prin administrarea de ședințe de lumină de durată.

Depresia de toamnă: factorii declanșatori

Specialiștii sunt de părere că scăderea luminii soarelui, în sezonul rece, ar putea fi principalul factor care duce la declanșarea stărilor depresive. Lumina redusă a soarelui poate determina scăderea serotoninei, o substanță chimică produsă de corpul nostru, care este responsabilă de starea de bine. Nu degeaba serotonina mai este cunoscută și sub denumirea de hormonul fericirii.

Totodată, trecerea la anotimpul rece poate afecta și nivelul melatoninei, alt hormon produs de corpul nostru, care este secretat când începe să apară întunericul. După ce acesta este eliberat în sânge, crește treptat dorința pentru somn.

Vârsta și sexul sunt factori care pot crește riscul apariției tulburării afective depresive. De exemplu, femeile sunt cuprinse mai des decât bărbații de această stare de depresie. Pe reprezentanții sexului opus îi afectează mai rar, însă în cazul lor simptomele pot fi mai severe. Totodată, adulții tineri pot fi mai afectați de trecerea la sezonul rece față de cei mai în vârstă.

Persoanele care se confruntă cu depresie trebuie să își acorde mai multă atenție pe perioada sezonului rece fiindcă starea lor se poate înrăutăți, scrie Pfarma.ro.

Cum îți dai seama că suferi de tulburare afectivă depresivă?

Depresia de toamnă reprezintă o formă de depresie corelată cu schimbarea anotimpurilor, manifestându-se de obicei în lunile reci ale anului. Simptomele debutează toamna și continuă cu intensitate pe perioada iernii, când zilele devin mai scurte, mai friguroase și lumina soarelui se diminuează.

Persoanele care au o tulburare afectivă pe perioada toamnei și a iernii se pot confrunta cu o serie de simptome:

    • nivel de energie scăzut pe parcursul întregii zile;

    • dificultăți de concentrare (chiar și în cazul sarcinilor ușoare);

    • stări de iritabilitate;

    • creștere în greutate;

    • creșterea apetitului alimentar (în special spre produsele nesănătoase – făinoase, prăjeli și dulciuri);

    • scăderea interesului pentru activitățile de zi cu zi;

    • sedentarism;

    • dorința de a întrerupe legătura cu cei din jur;

    • pierderea interesului pentru activitățile sexuale;

    • schimbări bruște de stare.

Soluții pentru a învinge depresia de toamnă-iarnă

Dimineața, faceți lucrurile cu calm

Dacă zilele tale încep întotdeauna cu o grabă de ultim moment, este timpul să te răzgândești. Setează alarma cu douăzeci de minute mai devreme și bucură-te de trezire făcând fiecare gest fără griji: bucură-te de ritualul cafelei.

Ai grijă de alimentația ta

Selectează cu atenție produsele din mesele tale și preferă ingredientele de sezon. Bucurați-vă de momentul pregătirii, fără a exagera cu grăsimile saturate, care încetinesc digestia și îngreunează somnul și savurați rezultatul. Vei descoperi că până și sezonul rece deține delicatese care pot contribui la buna ta dispoziție.

Mergeți cât mai mult posibil

Redescoperă plăcerea de a te plimba în aer liber, respiră intens briza de toamnă și alege trasee alternative la traseul tău obișnuit. Veți descoperi colțuri neexplorate care vă vor ajuta să vă treziți curiozitatea și să vă stimulați starea de spirit. Excelent și pentru reactivarea circulației sanguine.

Profită cât mai mult de lumina naturală!

Concentrează-te pe activitățile plăcute în aer liber, singur ori împreună cu familia. Mișcarea fizică în aer liber te poate ajuta să alungi grijile de zi cu zi și să îți limpezești astfel mintea.

Citește cărți cu mesaje pozitive, uită-te la filme care te fac să râzi și ocupă-te din nou de hobby-urile pe care le-ai lăsat pe plan secund până acum. Astfel de activități te vor ajuta să te simți mai bine și să tratezi viața cu o atitudine mai detașată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel