Parolele complexe sunt mai „slabe” decât înșiruirea a trei cuvinte aleatorii.
Parolele sunt mult mai puternice atunci când sunt alcătuite din până la trei cuvinte aleatorii, spun experții guvernamentali din Marea Britanie, în contrast cu crearea unor variații complexe de litere, cifre și simboluri.
Conform The Guardian, Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie (NCSC) a transmis că sistemul de trei cuvinte creează parole care sunt ușor de reținut. În plus, este creată o combinație atipică de litere, adică sistemul este suficient de puternic pentru a ține în siguranță conturile online, de parte de criminalii cibernetici. În schimb, parolele complexe ar putea fi ineficiente fiindcă crearea lor ar putea fi ghicită de criminali cu software-uri specializate.
Agenția spune că răufăcătorii online au în vizor strategii predictibile care ar trebui să facă parolele mai complexe, cum ar fi înlocuirea literei O cu cifra zero sau înlocuirea cifrei unu cu un semn de exclamare. Criminalii încorporează aceste lucruri în software-urile de hacking și le neagă orice beneficiu. „În mod contraintuitiv, întărirea oferită de aceste obligații la crearea unei parole duce la parole mai predictibile”, spun britanicii.
Astfel, parolele din trei cuvinte la întâmplare sunt mai lungi și mai greu de prezis, iar combinațiile de litere sunt mai greu de detectat de algoritmii hackerilor. Chiar dacă nu sunt 100% sigure, acestea au un avantaj de „utilizabilitate”.
Atacurile cibernetice au crescu exponențial în pandemie, iar fraudele au crescut cu 70% în ultimul an, se arată în datele Oficiului Național de Statistică britanic.
Specialiștii CERT-RO avertizează că au apărut site-uri care pot colecta date personale și informații financiare de la turiștii care completează formularul solicitat la intrarea în Grecia. Utilizați doar portalurile oficiale, recomandă experții, scrie Mediafax.
Potrivit Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), cei care călătoresc sau plănuiesc să se deplaseze în Grecia trebuie să fie atenți unde își introduc datele pentru generarea formularului necesar la intrarea în țară.
„Au apărut deja site-uri care pot profita de neatenția utilizatorului pentru a-i colecta date cu caracter personal sau date financiare, așa cum putem observa în imaginile de mai jos. Evitați accesarea surselor neoficiale și nu furnizați date pe astfel de site-uri! Mai mult, în acest caz utilizatorului i s-au cerut inclusiv date de card, deși în mod normal formularul NU specifică necesitatea oferirii acestor detalii”, explică specialiștii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci