Cum să distingem diferitele tipuri de dureri de cap

Fotografie creată de Yaroslav Shuraev, de la Pexels
Fotografie creată de Yaroslav Shuraev, de la Pexels

Cefaleea, sau mai frecvent durerea de cap, este o durere localizată, și uneori invalidantă, care afectează capul și iradiază treptat până la gât. Poate fi episodică, dacă are o frecvență ocazională și sporadică cu o durată mai mică de 15 zile, sau cronică, când apare cu o frecvență mare, cel puțin 15 zile pe lună și mai mult de șase luni.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cefaleea afectează 1 din 2 persoane cu episoade care apar cel puțin o dată pe an și nu-i cruță nici pe cei mai mici: gândiți-vă doar că peste 40% dintre copii suferă de cefalee în timp ce 10 din 100 de copii suferă de migrenă, o formă comună de cefalee primară.

„Patologia a identificată de OMS drept boala care provoacă cel mai mare handicap în grupa de vârstă între 20 și 50 de ani, adică în momentul vieții în care suntem cei mai productivi”, a spus Prof. Alfredo Berardelli Președintele SIN, potrivit Today.

Cefaleea primară și secundară

Există două tipuri diferite de dureri de cap: primară și secundară. Primele sunt tulburări care nu au legătură cu alte patologii, sunt cele mai frecvente și includ migrene, cefalee tensională, cefalee în grup și se disting prin tipul durerii, intensitate, localizare în cap, durată, frecvență și alte simptome concomitente.

Acestea din urmă, în schimb, depind de alte patologii, cum ar fi, de exemplu, cefaleea cauzată de traumatisme de cap și/sau de col uterin, de tulburări vasculare cerebrale (cum ar fi accidentul vascular cerebral), de patologii nevasculare ale craniului, tumori, hipertensiune arterială sau hipotensiune arterială.

Migrenă

Migrena se caracterizează printr-o durere pulsantă cu intensitate moderată până la severă, care este adesea localizată în mijlocul capului și al feței. Pacientul nu poate desfășura niciuna dintre activitățile zilnice deoarece fiecare acțiune agravează durerea și uneori atacurile sunt precedate de tulburări neurologice precum, de exemplu, simptome vizuale.

Criza apare de obicei împreună cu alte afecțiuni precum vărsăturile și intoleranța la lumină și zgomot și poate dura de la câteva ore până la 2-3 zile. Două treimi dintre pacienții cu migrenă sunt femei.

Cefalee de tip tensional

Cefaleea de tip tensional, in schimb, are o intensitate moderată,  cu durata de câteva minute sau ore sau chiar câteva zile, și nu este asociată, în general, cu greață sau vărsături. Este cea mai frecventă formă de cefalee cu o prevalență de aproximativ 80%. Factorii de predispoziție genetică pot avea o anumită influență în dezvoltarea acestui tip de cefalee, precum și factorii de mediu, inclusiv stresul, oboseala, o postură proastă sau orele de somn reduse.

Cauzele durerilor de cap

Cefaleea primară este aproape întotdeauna rezultatul interacțiunii mai multor factori: predispoziție genetică, cauze endogene (stres fizic și emoțional, fumat, alcool, hiperglicemie, postură incorectă, consum de droguri etc.), sau factori neuronali sau vasculari, care declanșează modificări, cum ar fi modificarea vaselor de sânge care alimentează creierul (dilatarea, restrângerea, compresia arterelor și venelor), compresia, tracțiunea sau inflamarea nervilor cranieni;

Cefaleea secundară, în schimb, este aproape întotdeauna consecința unei traumatisme la nivelul capului sau a unui simptom nespecific care indică o patologie mai gravă (cazuri rare), deoarece cefaleea este asociată cu o serie de afecțiuni diferite determinate de cauze multiple.

Cum sunt tratate durerile de cap

Când este uşoară sau moderată, AINS (Antiinflamatorii Nesteroidiene) sunt medicamentele de primă linie pentru a reduce disconfortul, alteori, totuşi, durerea de cap tinde să dispară doar după administrarea de medicamente pentru ameliorarea durerii.

Dar cel mai bun tratament rămâne acela de a acționa asupra cauzelor declanșatoare, deci recunoașterea și modificarea factorilor responsabili care, am spus, pot fi diferiți: de la stresul emoțional și fizic la aportul alimentar insuficient, de la lipsa somnului la durerile musculare, de la alimentație până la problemele maxilarului sau la abuzul de analgezice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel