Cum să eliminați petele de rugină de pe textile, covoare și mobilier

FOTO: Freepik @katemangostar
FOTO: Freepik @katemangostar

Cum să scapi de petele de rugină de pe materialele textile cu câteva ingrediente din cămară.

Eliminarea petelor de rugină este o provocare pentru cele mai multe dintre gospodine. Și cum ne aflăm în perioada curățeniei de sărbători, acum aveți ocazia să vă ocupați și cu acest aspect.

Astfel, deși pe piața produselor de curățenie există o varietate de substanțe care ar putea să vă ajute în eliminarea petelor de rugină de pe materialele textile, acestea nu pot fi utilizate la toată gama de țesături, iar pentru a rezolva totuși problema este indicat să aruncați o privire în cămară. Multe dintre produsele pe care le aveți acolo pot fi folosite cu succes în demersul dvs.

Cum să eliminați petele de rugină din haine

Aplică sare și suc de lămâie

Nu ar trebui să aveți probleme cu țesăturile albe sau de culoare ecru, dar pentru țesăturile de culoare mai închisă, care s-ar putea să nu fie rezistente la culoare, testați mai întâi sucul de lămâie pe o cusătură sau pe un loc puțin vizibil pentru a vedea dacă apare decolorarea sau albirea. 

- Presărați sare pe pata de rugină

- Stoarceți suc proaspăt de lămâie pe sare

- Întindeți haina la soare pentru a se usca. Razele ultraviolete ale soarelui vor ajuta la accelerarea reacției.

Aplicați o pastă de îndepărtare a petelor

Aceasta este o alternativă la metoda cu sare/limon.

- Faceți o pastă combinând o linguriță de cremă de tartru (este acidă, asemănătoare sucului de lămâie și oțetului), o linguriță de bicarbonat de sodiu și câteva picături de peroxid de hidrogen.

- Aplicați pasta pe pată și lăsați-o să acționeze timp de 30 de minute

- Clătiți bine țesătura.

FOTO: Freepik

Aplicați un produs de îndepărtare a ruginii

Ca o altă alternativă, aplicați un produs comercial de îndepărtare a ruginii pe țesăturile albe și de culoare solidă.

Urmați cu atenție instrucțiunile producătorului; multe substanțe de îndepărtare sunt foarte toxice și pot arde pielea și deteriora finisajele aparatelor. Aplicați dizolvantul, lăsați-l să acționeze timp de câteva secunde și clătiți bine.

Spălați ca de obicei

Spălați haina ca de obicei, cu un detergent de rufe puternic și la temperatura apei recomandată pe eticheta de îngrijire.

După spălare, verificați cu atenție dacă există vreo urmă de pată înainte de a pune haina în mașina de uscat. Puteți, de asemenea, să uscați țesătura la aer.

Cum să îndepărtați petele de rugină de pe covoare și tapițerie

Pentru îndepărtarea ruginii de pe covoare și tapițerie puteți folosi metode similare cu cele folosite pentru îmbrăcăminte.

Veți avea nevoie de unelte, inclusiv un cuțit de unt. o cârpă albă, un aspirator, un bol și mănuși. Veți avea, de asemenea, consumabile, inclusiv săpun lichid de spălat vase, amoniac, bicarbonat de sodiu și suc de lămâie.

Urmați acești pași:

- Folosiți un cuțit de unt pentru a răzui și a desprinde orice rugină vizibilă de pe covor sau fibrele țesăturii. Apoi, folosiți un aspirator pentru a îndepărta particulele libere și pentru a ridica fibrele.

- Amestecați 2 linguri de lichid de spălat vase și 1 lingură de amoniac de uz casnic cu 2 căni de apă caldă într-un bol mic. Scufundați o cârpă albă curată în soluție și saturați zona pătată. Nu suprasaturați țesătura de tapițerie, deoarece excesul de umiditate din pernă sau căptușeală cauzează probleme.

- Lăsați soluția să acționeze timp de cel puțin cinci minute, apoi tamponați cu o altă cârpă curată. Înlocuiți cu o cârpă curată pe măsură ce pata de rugină începe să se transfere și să murdărească prima cârpă. Tamponați cu o cârpă înmuiată în apă plată pentru a clăti reziduurile de săpun și lăsați covorul sau tapițeria să se usuce.

- Alternativ, faceți o pastă groasă din 1/4 cană de bicarbonat de sodiu și 1 linguriță de suc de lămâie. Aplicați pasta pe orice pată rămasă. Lăsați amestecul să stea timp de cel puțin două ore sau până când se usucă.

Aspirați zona tratată pentru a îndepărta bicarbonatul de sodiu și pentru a ridica fibrele covorului sau ale țesăturii, notează The Spruce.

Citește și: Condimentul care ține pisica departe de bradul de Crăciun

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel