EXCLUSIV  Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare în sezonul cald. Dr. Adrian Marinescu: Lichidul care te poate îmbolnăvi / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul Matei Balș din București, a fost invitat la DC News și DC Medical unde a vorbit despre toxiinfecțiile alimentare. 

Dr. Adrian Marinescu a explicat ce trebuie făcut pentru a evita toxiinfecțiile alimentare. Potrivit medicului, există toxiinfectii alimentare ușoare care trec rapid și altele care pot da complicații, mai ales persoanelor aflate în extremele de vârstă. 

„Ce ar mai putea să facă românii care merg în călătorie sau cei cei care au rămas în Capitală pentru a se feri de aceste viroze, gastroenterite de sezon?”, a întrebat Val Vâlcu.

„De multe ori știm bine ce avem de făcut și nu facem totuși, din comoditate, mergând pe ideea că nu ni se va întâmpla nouă sau că vom face o formă ușoară. Partea de igienă înseamnă o educație, sunt primii șapte ani de acasă, apoi educația medicală. Nu vorbim doar de spălatul mâinilor care ar trebui să se facă corect și când trebuie, nu doar un lucru mecanic.

Este și igiena alimentară. Este evident că în momentul în care alimentele nu sunt depozitate corespunzător pe vreme de caniculă, în momentul în care alegem să mâncăm unde e mai ieftin sau unde nimerim, s-ar putea ca un cost mic, pe moment, să nu fie chiar așa în final, să ajungem să ne stricăm vacanța și să dăm mai mult pe medicamente. Spunea cineva că dacă mâncăm ieftin, s-ar putea să ne coste mult pe urmă. Așa este.

A nu se înțelege că nu trebuie să mâncăm într-un loc care să fie doar ca recomandare de aroganță, dar eu cred că e importantă sursa. Era o vorbă care spunea că e bine ca acolo unde mâncăm să ne uităm la bucătărie. Sigur, nu putem de fiecare dată.

Prepararea în vreme de caniculă și de căldură poate să însemne toxiinfecții alimentare mai ușoare sau mai grele.”, a spus Dr. Adrian Marinescu. 

„Toxiinfecții legate de bacterii”, a completat Val Vâlcu.

„Orice pot fi. Multe sunt toxiinfecții alimentare care reprezintă ploaie de vară, care de obicei se rezolvă. Spunem că nu ne-a căzut foarte bine mâncare, câteva ore, o zi, și ne revenim. Așa e de multe ori, dar o persoană care e în extremele de vârstă, un copil mic sau un pacient în vârstă, s-ar putea să aibă o situație în care se deshidratează și îl vezi că în trei, patru ore nu mai e în picioare.

Atunci ajunge la o cameră de gardă.  Dacă se întâmplă, e un risc foarte mare de a ajunge să strici vacanța, să te internezi și nu cred că îți dorești. Nu mai spun de alte complicații.", a spus Dr. Adrian Marinescu. 

Toxiinfecție alimentară de la lichide

„Nu numai alimentele. Poți să ajungi să faci toxiinfecție alimentară și de la lichide. Știți că e toxiinfecție alimentară care pleacă de la bere? E o situație relativ frecventă. Berea și lichidele, chiar dacă nu sunt perisabile, dacă stau o perioadă nedefinită în căldură și în soare vor da acest lucru.

Știți că apa plată îmbuteliată uneori are un gust ciudat, dar noi trecem peste asta și plecăm de la ideea că nu ni se va întâmpla nimic. Orice aliment, orice lichid, poate în final să însemne un loc unde microorganismele își fac de cap.”,  spus Dr. Adrian Marinescu la DC News și DC Medical.  

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel