Mihaela Bilic a dezvăluit secretul celor mai bune, dacă nu chiar perfecte, clătite.
Nutriționistul Mihaela Bilic a dezvăluit secretul celor mai bune, dacă nu chiar perfecte, clătite, un desert iubit de foarte multă lume, despre care se spunea că este și cel mai rapid desert, dar se pare că altul este secretul.
”Clătita perfectă are nevoie de odihnă. Cine spune că nu-i plac clătitele, minte! Sau nu a mâncat clătite cu adevărat reușite. Și aici nu mă refer la clătitele de fițe flambate în coniac (Crepes suzette cum le spun francezii), ci la clătitele noastre tradiționale cu zahăr, gem sau dulceață.
Tot secretul unor clătite fine și gustoase stă în aluat. Altfel spus cât de mult a stat aluatul la odihnit face diferența! Nu este magie, ci chimie: amidonul și implicit glutenul din făină are nevoie de timp să se umfle și să absoarbă lichidul din lapte, ca să obținem o textură omogenă și cremoasă. Dacă avem puțintică răbdare/așteptare, o să obținem o clătită moale și fragedă, nu una elastică și cauciucată”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Potrivit Mihaelei Bilic, timpul de odihnă al aluatului depinde de ingredientele folosite pentru clătite.
Astfel, ”pentru făina albă de grâu timpul de așteptare este de 30 minute - o oră, pentru făina integrală odihnă 2 ore, pentru aluatul de clătite făcut cu bere, timp de repaus 3 ore. Important: aluatul se lasă la odihnit la temperatura camerei, nu la frigider!
Cum procedăm dacă nu avem răbdare și nici chef de așteptare? Faceți aluatul cu lapte călduț, căldura accelerează hidratarea amidonului iar timpul de așteptare se reduce la jumătate.
Ca să evitați riscul de cocoloașe folosiți mixerul, aluatul se omogenizează rapid și va fi mai fraged. Cat despre prăjit, țineți cont că tigaia trebuie să fie bine încinsă înainte de a pune ulei, în felul ăsta clătitele nu se lipesc! Acum, că știți cum să faceți clătitele perfecte, nu va rămâne decât să le umpleți cu ce vă place”, a mai scris Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu