Iată câteva sfaturi pentru a-ți face pisica fericită și pentru a fi cel mai bun stăpân!
S-ar putea să nu pară întotdeauna așa, dar pisica ta te adoră.
Ea nu își dorește altceva decât să te întorci acasă la sfârșitul zilei și să te așezi lângă ea, să te joci cu ea sau să-i faci cu mâna în timp ce stă confortabil în dulapul tău.
Da, prietenii noștri drăgălași se bazează pe noi, ceea ce înseamnă că avem o mare responsabilitate de a avea grijă de ei în mod corespunzător.
Elementele de bază
Pentru cei care au adoptat un pisoi – sau au deja un prieten felin – un bol din care să mănânce, un bol din care să bea și o zgardă cu un semn de identificare sunt esențiale din motive evidente.
Hrănește-ți pisica cu o dietă bogată în proteine și nutrienți - medicul veterinar îți va recomanda o dietă adecvată de hrană uscată și/sau umedă - și asigură-te întotdeauna că are suficientă apă proaspătă disponibilă pentru a bea. Dacă este posibil, asigură-te că bolul cu apă este situat departe de litiera ei.
Asigură-te că este microcipată și vaccinată
Vaccinările o vor menține sănătoasă și ferită de boli potențial periculoase, iar microciparea o va aduce înapoi la tine dacă se va pierde vreodată.
Menține la zi tratamentele împotriva paraziților și puricilor
Dacă nu sunt protejate corespunzător, pisicile sunt predispuse la infestări cu purici și paraziți. Acești paraziți vicioși pot provoca probleme serioase stomacului și pielii pisicii tale, printre alte iritații neplăcute.
Și mai rău, odată ce au ajuns în blana animalului tău și în casa ta, puricii sunt extrem de greu de îndepărtat.
Îndepărtează din casă posibilele pericole
Pisicile adoră să se joace cu tot ce întâlnesc, așa că asigurarea casei împotriva pericolelor este esențială pentru orice stăpân de animal.
Fii atent la posibile probleme, cum ar fi medicamentele pentru oameni, plantele toxice de interior, insecticidele și momelile, elasticele și pungile din plastic. E mai bine să îndepărtezi toate acestea înainte ca pisica ta curioasă să înceapă să se plimbe prin casă.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Oferă-i recompense, jucării și alte stimulente
Pisica ta este foarte inteligentă. Îi place să se joace cu jucării, să rezolve probleme și să-și folosească instinctele naturale pentru a vâna hrana. I-ar displăcea să stea toată ziua fără să facă nimic.
Iată câteva sfaturi pentru a o menține ocupată în timp ce ești plecat:
Ține-o în interior
Este recomandat ca pisica să stea în interior, în loc să rătăcească prin vecinătate. Asta o împiedică să se piardă, să vâneze animale sălbatice și/sau să contracteze boli.
Dar nu te îngrijora! Pisica ta poate avea o viață perfect fericită în interior, mai ales dacă îi oferi suficiente stimulente și activități.
Du-o la controale regulate
Programează-ți pisica la medicul veterinar pentru un control o dată la șase luni. Un specialist va putea diagnostica orice probleme existente și îți va oferi câteva sfaturi bune despre cum să îți faci pisica cât mai fericită.
Perie-o și fă-i băiță
Perierea regulată a pisicii tale nu doar că va preveni blana încâlcită (mai ales la rasele cu părul mai lung), ci te va ajuta și să fii la curent cu problemele potențiale ale pielii sau cu puricii. O baie ocazională contribuie și ea la acest lucru.
Oferă-i toată dragostea și atenția ta
La sfârșitul zilei, după ce i-ai oferit hrană, apă, adăpost și un loc unde să-și odihnească căpșorul pufos, pisica ta va beneficia enorm de pe urma dragostei tale.
Fii prezent cât mai mult posibil și trateaz-o cu cel mai mare respect – acesta este secretul pentru a fi un bun stăpân de pisică, potrivit Rspcansw.org.au.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu