Cum să gătești carnea de porc pentru a nu pierde nutrienții și a o menține moale? Oricine este puțin familiarizat cu gătitul cărnii știe că această întrebare nu este atât de evidentă.
Evitarea greșelilor comune poate fi decisivă pentru îmbunătățirea semnificativă a succesului preparatelor tale. Cu carne de porc, de fapt, poți face de toate: fripturi, tocane, chiftele, felii, cotlete gustoase, etc...
Foarte multe persoane încearcă să gătească carnea de porc astfel încât aceasta să devină foarte fragedă, însă puțini reușesc acest lucru. Potrivit specialiștilor în gastronomie, există mai multe metode prin care carnea de porc să fie frăgezită cu adevărat.
O primă variantă o reprezintă frăgezirea mecanică. Aceasta presupune baterea bucății de carne cu ciocanul de șnițele, fie cu partea zimțată, fie cu cea plată. În felul acesta fibrele musculare se vor rupe, iar când va fi gătită carnea va deveni suculentă și fragedă. Trebuie precizat că aceasta este cea mai simplă metodă de frăgezire, potrivit Shtiu.
O altă variantă de frăgezire presupune marinarea cărnii. Practic bucata de porc este trecută prin baiț, un amestec de condimente, ulei și vin sau zeamă de portocală ori de lămâie. Acidul va frăgezi carnea, iar uleiul va ajuta condimentele să se încorporeze în bucată. Potrivit specialiștilor în gastronomie, marinarea trebuie făcută cel puțin 3 ore.
Ultima metodă prin care poți frăgezi carnea de porc este gătirea acesteia un timp mai îndelungat. Practic, aceasta trebuie ținută la cuptor minim 5 ore pentru ca fibrele nervoase să se topească. În felul acesta, bucata va deveni fragedă și suculentă. Bineînțeles că, în prealabil, aceasta ar trebui să fie condimentată și dată cu ulei de măsline.
Bucătarii profesioniști susțin că frăgezirea cărnii de porc diferă în funcție de bucata gătită. Astfel, ceafa de porc se prepară mai repede, în schimb cotletul are nevoie de un timp mai îndelungat pentru a deveni comestibil.
O rețetă colorată, tipică Chinei și Asiei de Sud-Est în general, potrivită pentru punerea în valoare a soiurilor autohtone de porc. Trebuie să iei niște mușchi de porc și să îl tai în bucăți (poți cere măcelarul tău de încredere să facă asta pentru tine), apoi trebuie să fie marinată cu vin de orez, ouă bătute, sare și piper.
Apoi vei face un aluat cu făina și apă, îl vei lăsa să se odihnească un sfert de oră și te vei ocupa de fructe si legume. Spălați și tăiați ananasul, ardeii și roșiile, aranjați-le în recipiente mici și lăsați deoparte.
Acum scoateți carnea din marinadă, lăsați-o să se scurgă bine și treceți-o în aluat. Gătiți bucățele de carne în ulei încins de mai multe ori, având grijă să nu se ardă, apoi aranjați-le pe o farfurie. Suprafața trebuie să fie crocantă și aurie.
La final vei face un sos dulce-acrișor cu roșii, oțet și puțin zahăr, la care vei adăuga puțin amidon cu apă.
Citește și:
Dovlecelul este o legumă minunată, sănătoasă și dietetică din care puteți găti o mare varietate de feluri de mâncare și toate vor fi foarte gustoase.
Unul dintre principalele beneficii ale dovleceilor este conținutul scăzut de calorii. Leguma conține multe fibre, vitamine și macronutrienți. Și, de asemenea este sățioasă.
Iată o rețetă simplă și rapidă pentru dovlecei marinați. Sunt grozavi pentru a fi serviți alături de o felie de pâine prăjită, avocado și un ou poșat. De asemenea, pot fi serviți alături de preparate din carne sau cartofi.
Ingrediente:
2 dovlecei tineri - aproximativ 250 grame,
ceapă - 20 grame,
oțet balsamic - 10 grame,
sos de soia - 10 grame,
ulei - 20 grame,
o lingură de zahăr,
sare și piper după gust.
Modul de preparare
Veți avea nevoie de dovlecei tineri, cu coaja subțire de culoare verde deschisă. Veți folosi doar miezul lor.
Spălați dovleceii, uscați-i cu un prosop de hârtie și tăiați-i în felii lungi și subțiri. Ceapa trebuie tăiată fâșii.
Puneți feliile de dovlecei și ceapă într-un bol, adăugați oțetul balsamic, sosul de soia și uleiul. Se presară cu sare, zahăr și piper. Se amestecă bine toate ingredientele. Dovleceii se lasă la marinat 15 minute.
După acest timp, dovlecelul, care a fost ținut într-un amestec aromat și picant, este gata să fie consumat. Punem feliile de dovleceii pe o farfurie și ne bucurăm de gustul său minunat.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu