Cum să îi insufli unui copil pasiunea pentru cărți  

 
Nu putem vorbi de o națiune dezvoltată, măreață fără educație. Din păcate, observăm un declin al acestui aspect, și nu numai în țara noastră. O parte importantă a educației o reprezintă lectură. De fapt, nu putem face niciun progres academic dacă nu citim cât mai mult, dacă nu ne documentăm. Însă cititul este simplu dacă ai exercițiu, experiență. Sunt multe persoane, tinere sau adulte, care nu reușesc să citească mai mult de două pagini pentru a spune apoi că se plictisesc. Astfel că, cu scopul de a evita asemenea probleme, de fi cititori împătimiți la vârsta adultă, cititul ar trebui să fie introdus în viață noastră încă de când suntem copii. 

Este important să înțelegem că acestea trebuie alese în funcție de vârstă, chiar dacă pentru cei mici vom alege cărți cu multe imagini încorporate, trebuie să înțelegem faptul că acestea nu sunt doar surse de divertisment, ci și instrumente puternice pentru dezvoltarea cognitivă, dar mai ales emoțională a copiilor. Ele pot să îi facă pe cei mici să călătorească în lumi fantastice, să le stimuleze imaginația, să le dezvolte abilitățile lingvistice. Cu toate acestea, este dificil să îi facem pe copii să aleagă lectura, mai ales că acum telefoanele mobile le acaparează, din păcate, întreaga atenție. Așa că introducerea cărților în viață copiilor poate fi o adevărată provocare.

Încurajează-i cât mai mult

După cum am specificat mai sus, educația unei țări se măsoară și prin numărul de cărți citite de populației ei în fiecare an. Suntem pe un loc codaș, țările nordice fiind în fruntea clasamentului. Și să nu credeți că au mai mult timp decât noi, ci sunt pur și simplu încurajați mult mai mult să facă asta. Iar rezultatele se văd în gradul de dezvoltare al națiunilor respective. Cât despre copii, ar trebui să înțelegem, ca adulți, că lectura oferă copiilor oportunitatea de a dezvoltă abilități de citire, ceea ce este esențial pentru succesul lor în viață. 

De asemenea, acest lucru îi ajută să-și dezvolte imaginația, creativitatea, mărindu-și inclusiv capacitatea de concentrare. Pe lângă aceste beneficii cognitive, cărțile pot fi și instrumente puternice pentru a-i ajuta pe copii să-și înțeleagă mai bine emoțiile. Prin lectura susținută ei vor reuși să facă față problemelor cu care se confruntă. Personajele fantastice, poveștile, aventurile din cărți le pot oferi micuților modele de comportament, le pot arăta că nu sunt singuri în experiențele lor, îi pot învață adevăratele valori.

Strategii care chiar funcționează

Nu este foarte greu să-i convingi să accepte cărțile dacă sunt foarte mici. Problema survine însă atunci când au depășit o anumită vârstă, iar când sunt adolescenți lucrurile se complică mult. Totuși, nu este o misiune imposibilă, iar cu ceva efort din partea ta ca adult, se poate. Copiii sunt influențați puternic de comportamentul părinților lor. 

Dacă îi văd pe părinți citind, apreciind cărțile, este mai probabil să adopte și ei această pasiune. Știm că stai prost cu timpul, însă încearcă atunci când ai o clipă de răgaz, în loc să stai pe telefon, să citești câteva pagini dintr-o carte. Va fi benefic și pentru tine. Asigură-te că ai o varietate de cărți disponibile în casă, că sunt accesibile pentru copil. Poți găsi lecturi diferite pe site-uri dedicate precum https://www.librariadonaris.ro/.  

Creează apoi un colț de lectură confortabil, atrăgător, unde copilul să se simtă în largul său atunci când citește. Poți să citești chiar împreună cu copilul, mai ales dacă încă nu stăpânește bine acest aspect. Așa îi poți încuraja dragostea pentru cărți. Discută apoi despre povești, personaje, ceea ce se întâmplă în cărți, încurajându-l să-și exprime opinia sau să pună întrebări. Este important să alegi cărți care să-l captiveze pe copil, să fie potrivite pentru vârsta lui, să îi respecte nivelul de dezvoltare. Dacă un copil va fi plictisit sau copleșit de o carte, este puțin probabil să o îndrăgească. Fiecare copil are propriile sale preferințe și interese. Nu forța un anumit gen de carte sau autor asupra copilului tău. Încurajează-l să exploreze diferite genuri și să descopere ce îl pasionează cu adevărat.

Cărți pentru orice vârsta 

Nu există un moment anume în care putem spune că a venit clipa ca micuțul nostru să înceapă să citească. Tu, ca părinte, poți să faci asta încă de când se naște, deși există mămici care le citesc puilor lor de când sunt în burtică. Există studii care ne spun că puiul aude și recunoaște ulterior vocea mamei și, de aceea, este indicat să le citim oricând. Până la vârsta de 3 ani trebuie să ne bazăm pe cărțile cu imagini colorate, pe texte cât mai simple. 

Cărțile cartonate groase sau cele de povești cu text scurt, cu multe ilustrații pot capta atenția celor mici. De la 3- 5 ani în schimb, copiii sunt interesați de povești simple, dar pot fi și curioși să învețe lucruri noi. Cărțile cu rime, povești în care eroii sunt animăluțe sau cărți în care micuții învață despre culori, forme, numere sunt cele mai potrivite. Copiii încep să citească singuri pe la vârsta de 6 ani. Ar trebui să le alegi lecturi cu texte ușor de înțeles. Poți crește numărul paginilor sau al capitolelor până la vârstă de 8 ani. 

Poveștile de aventură, cărțile despre prietenie sau cele care abordează problemele cu care se confruntă micuții de vârsta lor sunt populare în această categorie de vârstă. Cărțile cu povești mai complexe, cu personaje mai bine dezvoltate sunt ideale pentru copiii care au depășit deja vârstă de 9 ani. Literatura fantasy, povestirile despre exploratori, cele despre călătorii în lumi fantastice sunt adesea preferate. Abia după 13-14 ani, devenind adolescenți, aceștia vor putea să își aleagă singuri lecturile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel