Pisica este unul dintre cele mai iubite animale de companie dar în același timp pisica este și animalul de companie cel mai puțin înțeles de om.
În primul rând, trebuie să ne întrebăm de ce vrem să educăm o pisică, un animal care în general nu este foarte înclinat spre dresaj. Poate suna ciudat, dar pisicile adoră să învețe și, prin urmare, pot fi antrenate să se comporte așa cum dorim.
Atenție însă...antrenamentul se bazează pe recompensă, niciodată pe disciplină ! Felinele nu răspund la pedepse, ci doar la recompense sub formă de hrană sau afecțiune.
Presupunând că zgârierea este normală pentru o pisică, deoarece servește la marcarea teritoriului, precum și la ascuțirea unghiilor, poți încerca să înveți pisica să redirecționeze acest gest către obiecte predispuse, altele decât mobilierul sau canapeaua de acasă.
Utilizarea stâlpului de zgârietură
Este important să aveți la dispoziție un stâlp de zgâriat, care poate determina pisica să-l folosească pentru gheare. Pot fi amenajate spații verticale pentru această acțiune, deoarece pisicile adoră suprafețele verticale pe care să le zgârie, potrivit tuttosuigatti.it
Dacă nu reușiți să educați pisica în utilizarea stâlpului de zgâriat, se pot folosi elemente de descurajare pentru a preveni ca aceasta să deterioreze în continuare mobilierul.
Puteți lipi bandă cu două fețe pe suprafețele mobilei pe care doriți să o salvați. Pisicilor nu le place senzația lipicioasă. Puteți de altfel curăța zona zgâriată cu demachiant biologic sau alcool chirurgical, pisicile urăsc mirosul acestor soluții.
Educarea și obișnuirea pisicii să meargă legată de lesă este o modalitate bună de a o scoate afară în siguranță, mai ales pentru pisicile care de obicei stau în apartamente.
Înainte de a-ți învăța pisica să folosească o lesă, ar trebui să cumperi un ham și nu o zgardă. Unele pisici sunt mai ușor de dresat, în special pisoi mici, în timp ce cu o pisică adultă va fi puțin mai dificil, dar nu imposibil.
Pisicile nu stau să se plimbe alături de stăpâni cașa cum o fac câinii, dar dacă sunt bine antrenate, o pot face. Această pregătire necesită răbdare și timp și ar putea dura chiar și câteva săptămâni.
Trebuie folosit un ham moale și ușor, care să nu fie legat prea strâns pentru a nu comprima pieptul pisicii. Lasă-o să acționeze perioade scurte și apoi câteva zile pentru a se obișnui, răsplătind-o mereu cu laude și mâncare.
Odată ce pisica ta s-a obișnuit cu hamul, poți atașa lesa pentru a-i permite să-l tragă câteva minute în fiecare zi, lăudând-o că s-a comportat bine. Când observi că se simte confortabil atunci se poate lua lesa și încercați să o plimbați prin casă.
După puțin antrenament acasă, poți ieși. Cel mai bine ar fi dimineața devreme și într-un loc liniștit. Inițial va fi pisica care ne va purta pe noi în plimbare. Pisicile trebuie să se oprească pentru a observa și a mirosi.
Când este mulțumită, poți face câțiva pași în fața ei invitând-o să te urmeze folosind îndemnul „Vino!”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News