Atunci când ai o livadă știi bine că nu este ceva ușor să o întreții și să o îngrijești corespunzător, astfel încât să te poți bucura de fructe și să păstrezi pomii în stare bună pentru cât mai mult timp. Pentru asta este nevoie să faci anumite lucrări, să știi în ce perioadă din an se fac acestea și ce substanțe este ok să folosești.Lucrările de primăvară în livada ta
O dată cu venire primăverii este clar că trebuie să faci anumite lucrări și să pregătești livada pentru anul care urmează. Pentru a menține pomii sănătoși este necesar să îi toaletezi. Astfel vei elimina excesul de crengi care nu sunt necesare și care nu ar face altceva decât să încarce inutil coroana, și vei păstra doar crengile care sunt necesare pentru a avea rod suficient, dar sănătos, pentru dimensiune și vârsta pomului. Poți folosi o drujba mică sau foarfece de grădină acolo unde acestea sunt suficiente. Toaletarea pomilor se face primăvara devreme, chiar din februarie, pentru a nu ajunge la momentul în care pomul începe să vegeteze. După ce l-ai toaletat este indicat să îi cureți triunghiul de mușchi, dacă este cazul.
Poți face asta cu o perie aspră, chiar de sârmă. După curățarea tulpinii trebuie să aplici un strat de var care va fi protector împotriva insectelor și dăunătorilor. Tot împotriva dăunătorilor se aplică tratamente prin stropire. Pentru a stropii pomii ai nevoie de un pulverizator puternic, care să împrăștie substanță pe toată coroana pomului. Pentru că prin livadă nu se înțeleg doar pomii, ci toată suprafața pe care se află aceștia, este necesar ca toată grădina să fie curățată. Astfel că se fac lucrări de tuns, reglaje și chiar săpat la baza pomilor pentru aerarea pamatului. Astfel pomii vor primii foarte ușor la rădăcină substanțele nutritive necesare.
Toamna reprezintă momentul în care te bucuri de munca de peste an și culegi roadele acesteia. Însă este foarte important să știi ce lucrări trebuie făcute pentru a pregăti livada pentru iarnă, astfel încât aceasta să reziste gerului și în primăvară să fie mult mai ușor de curățat și întreținut. În primul rând, după culegerea fructelor, trebuie să cureți livada și de frunzele căzute.
Acestea se greblează și se păstrează pentru a face compost dacă ai un loc special amenajat, sau se duc la gunoi. Trebuie să știi că incendierea lor nu este legală. O dată curățată livada, se stropesc pomii cu substanțe protectoare, care să protejeze de anumite boli, apoi aștepți trecerea iernii pentru a o lua de la capăt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu