Cum să locuiești în România și să primești salariu din străinătate

angajati
angajati

Serviciul prin corespondență își face din ce în ce mai mult apariția în România. Cu alte cuvinte tot mai mulți români muncesc pentru firme străine fără a părăsi țara.

Atât angajatorul cât și angajatul câștigă din aceast tip de colaborare. Angajatorul evită cheltuielile de deplasare a angajatului până în țara respectivă și îi îl plătește mai puțin decât l-ar fi plătit dacă l-ar fi adus la sediu. De cealaltă parte, angajatul scapă de problemele de adaptare, rămâne alături de familie și prieteni și este plătit bine, având în vedere nivelul de salaraizare din România.

Primele astfel de joburi au apărut în domeniul IT, unde companiile care produc software au înțeles că nu este nevoie să recruteze oameni competenți din toată lumea și să-i aducă la sediu, din moment ce pentru a creea un program nu este nevoie decât de un calulcator și acces la internet.

Unul dintre românii care au ales să lucreze de acasa pentru companiile străine este Diana Olar, în vârstă de 24 de ani. A făcut Finanţe Bănci la ASE şi Comunicare Internaţională la SNSPA. A studiat apoi în Statele Unite şi a lucrat acolo într-o companie mare, dar a ales să se întoarcă în România.

"Am decis să mă întorc pentru că eu cred că există multe oportunităţi în ţările în curs de dezvoltare. De asemenea, am vrut să fiu mai aproape de familie.

În România există foarte mult potenţial, chiar dacă sistemul educaţional a scăzut, accesul la informaţii îl avem.", spune ea

"Există foarte multe platforme prin intermediul cărora poţi lucra cu oameni din alte ţări. În America mi-am făcut nişte contacte. Este foarte important acest aspect. Totodată trebuie să accepţi şi să înţelegi diferenţele culturale.

Acum lucrez pe o platforma de e-comerce. Mă ocup de partea de product management şi colaborez cu oameni din State, Lituania, Franţa, Italia.", mai spune ea

În legătură cu câştigurile, tânăra spune că este mulţumită.

Cum să locuiești în România și să primești salariu din străinătate

Primul pas este învățarea limbii străine respective și alegerea unui plan de studii de licență, master sau doctorat care are căutare, dar care nu este tocmai popular. De exemplu, un master de Organizare de Congrese, Evenimente și Târguri, care se studiază ca titlu oficial doar în patru universități europene - Bilbao, Spania (Universitatea Deusto), Munich, Bologna și Londra. Pe lângă opotunitățile din industria organizării de evenimente, care include numeroase firme, fie că este vorba despre organizatori profesioniști de evenimente sau furnizori ai acestora, posibilitățile de angajare includ și domeniul public.

Este și cazul unui student de origine română, Florin, care, după ce a luptat în zadar cu administrația publică din București pentru a introduce diverse concepte de succes în domeniul organizării de evenimente publice cu diverse scopuri, a fost contactat de o primărie din Spania pentru o colaborare permanentă sub formă de consultanță pentru organizare de evenimente ale acesteia, dintre care cel mai important este de departe reprezentat de petrecerile orașului, care conțin mai mult de 100 de evenimente în 9 zile. Pentru serviciile de consultanță și în special PR și contact cu furnizorii, el primește, fără să se mute acolo, să plătească chirie și costurile vieții, care sunt în general mai ridicate, un salariu pe care în România nu l-ar primi nici lucrând full-time la o firmă de renume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel