Mâncarea nutritivă poate fi costisitoare și poate fi dificil să ai o dietă echilibrată atunci când ai un buget restrâns. Vestea bună este că există multe moduri prin care poți economisi bani și să mănânci în continuare alimente sănătoase. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să mănânci mai sănătos atunci când ai un buget redus!
Planifică-ți mesele
Alege o zi în fiecare săptămână și în acea zi planifică mesele pentru săptămâna următoare. Apoi, fă o listă de cumpărături cu tot ce ai nevoie pentru a pregăti acele mese.
Asigură-te că verifici frigiderul și dulapurile pentru a vedea ce ai deja în casă. E posibil să ai alimente care pot fi folosite sau s-ar putea să vrei să planifici mesele în funcție de alimentele pe care trebuie să le folosești înainte să expire. Achiziționează doar ceea ce știi că vei folosi!
Respectă lista de cumpărături
Este foarte ușor să te abați de la lista de cumpărături în magazinul alimentar, ceea ce poate duce la achiziții și la cheltuieli neintenționate. Utilizarea unei aplicații este o modalitate excelentă de a te asigura că nu uiți lista acasă.
Gătește acasă
Gătitul acasă poate fi mai ieftin decât a mânca în oraș. Transformă gătitul acasă într-un obicei, în loc să mănânci în oraș. Unii oameni consideră că este mai bine să gătească pentru întreaga săptămână în weekend, în timp ce alții gătesc câte o masă în fiecare zi.
Astfel, beneficiezi și de avantajul de a ști exact ce ingrediente conține mâncarea ta.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @kwangmoop
Nu cumpăra când ești înfometat
Dacă mergi la magazinul alimentar când ești înfometat există o șansă mai mare să te abați de la lista de cumpărături și să cumperi ceva din impuls.
Atunci când ești înfometat, poți ajunge să alegi alimente procesate care au mai puțini nutrienți benefici decât alimentele integrale. Ele nu sunt bune nici pentru bugetul tău. Încearcă să mănânci un fruct, iaurt sau altă gustare nutritivă înainte de a merge la magazin, astfel nu vei fi înfometat când ajungi acolo.
Achiziționează alimente integrale
Cerealele integrale, cum ar fi orezul brun și ovăzul, sunt mai ieftine per porție decât majoritatea cerealelor procesate. Alimentele mai puțin procesate sunt adesea vândute și în cantități mai mari și oferă mai multe porții pe pachet, economisindu-ți astfel banii.
Evită să cumperi alimente foarte procesate
S-ar putea să fii surprins să vezi cât de mult plătești pentru alimentele foarte procesate, cum ar fi băuturile răcoritoare, biscuiții, fursecurile și produsele preambalate. În ciuda faptului că adesea lipsesc nutrienții benefici și pot conține cantități mari de sodiu sau zahăr adăugat, ele sunt și foarte scumpe.
Evitând alimentele procesate, poți cheltui mai mult din bugetul tău pe alimente integrale, de înaltă calitate, bogate în nutrienți.
Cumpără produse de sezon
Produsele de sezon sunt în general mai ieftine decât celelalte. De obicei, ele sunt și la apogeu atât în nutrienți, cât și în aromă.
De asemenea, cumpără produse la pungă, dacă poți. De obicei, acest lucru este mult mai ieftin decât să cumperi la bucată. Dacă iei mai mult decât ai nevoie, poți congela restul sau le poți integra în mesele de săptămâna viitoare, potrivit Healthline.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu