Cum să marinați corect carnea de porc. Secretele profesioniștilor pentru o carne aromată și suculenă

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Cum să marinați carnea de porc pentru a o îmbogăți cu aromă și pentru a o face suculentă? Este foarte usor! 

Marinarea cărnii înseamnă acoperirea ei cu un amestec de lichide și arome, lăsând-o să se odihnească pentru a înmuia fibrele musculare și a permite aromele și să fie absorbite.

Ingredientele pentru marinarea cărnii sunt vin, lichioruri, oțet, suc de lămâie, suc de citrice, bere, ingrediente grase precum uleiul de măsline extravirgin și untul și în final multe arome, condimente, ierburi aromatice și sare.

Timpii de marinare variază în funcție de grosimea și de cantitatea de carne, dar și de aroma mai mult sau mai puțin intesă pe care vrei să o obții.

Elementele cheie ale unei marinade 

Potrivit Beko, procesul marinării cărnii este foarte important, pentru că în momentul în care o supui coacerii, carnea se poate usca. În principiu, o marinadă are la bază următoarele elemente cheie:

  • Uleiul: are rolul de a hidrata carnea; dacă pentru alte tipuri de carne, cum este vânatul sau curcanul, este nevoie și de alte tipuri de grăsimi (bacon, bucățele de slănină), în cazul cărnii de porc, chiar dacă folosești mușchiul, este suficient să utilizezi ulei, că să obții o friptură suculentă;

  • Acidul: are scopul de a fragezi carnea; practic, este nevoie de un acid care dizolvă enzimele care leagă țesuturile cărnii și o fac mai moale;

  • Condimente și ierburi aromatice: cu ajutorul lor vei obține arome intense și un gust pe măsură.

Varianta 1: Marinarea cărnii de porc cu oțet

Oțetul este unul dintre cei mai eficienți agenți de frăgezire, dar pentru că este și foarte puternic, este nevoie de zahăr/miere și apă.

Pentru a marina carnea de porc cu oțet, ai să ai nevoie de: 5-6 căței de usturoi; 150 ml miere; 250 ml apă; 500 ml oțet; condimente: oregano, piper (după gust); sare.

Varianta 2: Marinarea cărnii de porc cu vin roșu

Un alt excelent element care frăgezește carnea de porc și îi da și o culoare deosebită este vinul roșu.

Pentru această metodă, ai nevoie de: 60 ml de vin roșu; 1 lingură ulei de măsline; 5 căței de usturoi; sare și piper, după gust; condimente: rozmarin, oregano, salvie, chimen.

Etapele marinării

Pentru a obtine texturile si aromele perfecte, este bine să ții cont că este un proces care are câteva etape importante care trebuiesc respectate.

  • buzunarele pentru usturoi – primul lucru, după ce ai ales bucata de carne de porc pe care vrei să o marinezi, este să o crestezi și să faci buzunare pe care să le umpli cu usturoi tăiat mărunt; pentru costițe și cotlete, poți pisa usturoiul, dar îl vei adaugă după ce le-ai uns cu ulei;

  • măsurarea cantității de lichid – lichidul (elementul acid, adică zeamă de la o lămâie sau de la alte fructe, după preferințe, vinul, oțetul) pentru marinare ar trebui să acopere carnea în recipientul în care o pui la fezandat; cantitatea de zeamă depinde de mărimea bucății de carne pe care vrei să o gătești; de exemplu, îți va trebui un sfert de cană de lichid (cam 80 de ml) pentru 4 cotlete sau pentru 3,5 kg de coaste;

  • ungerea cărnii cu ulei – înainte de a introduce carnea în lichid, unge-o cu ulei; pe lângă faptul că astfel va fi hidratată, carnea va capătă o crustă aurie, apetisantă în momentul în care o vei găti;

  • adăugarea condimentelor – în lichidul în care vei scufundă carnea, pune salvie, rozmarin, oregano, chimen, cimbru; folosește cam 3 linguri de amestec de ierburi uscate pentru a marina coastele sau 1 linguriță de condimente pentru 3 cotlete; dacă vrei să folosești ierburi proaspete, atunci va trebui să triplezi cantitatea, că să-și păstreze aromele;

  • lasă carnea la marinat – pentru că toate elementele marinadei să aibă timp să acționeze, carnea trebuie să stea la marinat o oră, dacă o ții la temperatura camerei și 1-2 zile, dacă o ții la frigider, pentru că nu o gătești imediat

 

Atenție!

  • evită efectul de întărire – dacă marinada ta este prea acidă, folosește iaurt sau lapte bătut, că să estompezi efectul de întărire, în urmă căruia carnea ar deveni prea rigidă;

  • nu folosi vase din aluminiu – zeama de lămâie sau de la citrice, în general, va interacționa cu aluminiul și rezultatul va fi un gust neplăcut; pentru a marina carnea de porc, folosește recipiente din sticlă, plastic, ceramică sau pungile speciale pentru marinat;

  • fierbe un pic vinul împreună cu plantele aromatice – dacă optezi pentru marinarea cărnii de porc cu vin roșu, poți să-l dai în clocot împreună cu plantele și condimentele și după ce s-a răcit să-l torni peste carne;

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel