Iubirea... ce senzație minunată! Dar cum să faci să reziste în timp? Cum să o menții vie în viața de cuplu în ciuda anilor care trec și monotoniei care de multe ori îi ia locul?
De multe ori se crede eronat că în primele etape ale unei relații de cuplu există ”fluturi în stomac”, există entuziasm, adrenalină, dorința de a-l revedea pe celălalt și că în timp toate aceste emoții frumoase de extaz se pierd odată cu trecerea timpului.
Pentru că pe lângă o relație de dragoste și deci de reciprocitate, cu siguranță partenerul tău poate fi cel mai bun prieten al tău, sau poate că este deja, pur și simplu nu-ți dai seama încă.
Împărtășește-ți emoțiile, gândurile, sentimentele tale cu el: împărtășește-ți ziua, vorbește cu el despre lucrurile care te-au făcut să te simți bine și despre lucrurile care ți-au cauzat probleme, așa că ai încredere în el așa cum ai face cu cel mai bun prieten sau cu cel mai bun prieten al tău.
De exemplu, dacă partenerul tău are ideea de a dezvolta un proiect care este un proiect personal, un proiect economic, un proiect profesional, sprijină-l! Pune-i întrebări, organizează-te împreună și planifică împreună, pe scurt, asigură-te că acesta devine și un moment pentru cuplul de a se găsi unul pe celălalt, un moment de susținere unul pe celălalt la fel cum fac doi prieteni dragi, scrie Psylife.
Pentru că în timp se întâmplă să începem să vedem o mulțime de lucruri negative: și acel lucru este greșit, acel lucru nu e ok... acel lucru trebuia făcut altfel... Cu siguranță ți s-a întâmplat și ție. Dacă pe de o parte este un lucru normal pentru că de-a lungul timpului și cu viața de zi cu zi spunem că și cele mai dificile aspecte ale persoanei noastre și ale felului nostru de a fi ies la suprafață, este și adevărat că dacă ai ales acea persoană cu mulți ani în urmă, pentru că ai văzut lucruri frumoase, pozitive, fantastice în el, te-a făcut să spui: ”Da, este EL!”, ” Da, este ea!”... ”Da, o vreau!”
Dacă, pe loc, îți este greu să găsești caracteristicile pozitive, ia un pix și hârtie, oprește-te puțin și notează toate lucrurile pozitive pe care acea persoană în opinia ta le are, care sunt lucrurile care îți plac și care te-a făcut să îl/ o alegi.
Din păcate, de-a lungul timpului ne prefacem că ne putem schimba pe celălalt în virtutea nevoilor noastre, în virtutea așteptărilor noastre. În realitate acesta este un eșec pentru că nu se va întâmpla niciodată, dar nu pentru că celălalt nu vrea să fie mulțumit ci pentru că este imposibil să reflectăm tot ceea ce avem în minte sau toate nevoile noastre; si nici nu ar fi asa de corect!
Deci, în loc să încerci să-l modifici pe celălalt în funcție de așteptările tale, nevoile tale, încearcă cu adevărat să observi aspectele pozitive, să le cercetezi și să le găsești în fiecare zi în viața de zi cu zi.
Creați atmosfere vesele, creați situații fericite, momente de bucurie, momente de împărtășire și emoții frumoase, de emoții pozitive care ne fac să ne simțim bine.
Exemplu: atunci când ești liber și nu lucrezi, luați micul dejun împreună, discutați, faceți planuri... e plăcut. Sau ai putea decide să faci o plimbare pe munte o dată la câteva zile, sau să mergi la cinema în fiecare joi; pe scurt, alegi orice activitate care îți place, dar care este ”construită” de tine și partenerul tău.
Să ne amintim că două jumătăți de inimă fac una, dar este și adevărat că fiecare are o inimă proprie, întreagă. A împărtăși unii cu alții și a fi aproape de partenerul nostru nu înseamnă fuzionarea cu celălalt, nu înseamnă că nevoile mele devin și ale tale, nu înseamnă că toți suntem un singur lucru.
Amintiți-vă că fiecare are nevoie de spațiul său, de nevoile sale, de timpul său.
Cred că acesta este un lucru cu adevărat frumos: dragostea este mai presus de toate atunci când, după câțiva ani, este supusă unor negocieri continue, dar negocieri care sunt și frumoase și pozitive.
Ne amintim că în negociere nu există un învins și un câștigător ci sunt doi câștigători tocmai pentru că dacă faci un pas înapoi eu fac un pas înainte spre tine.
Așa că vă recomand: păstrați-vă individualitatea, nu vă îmbinați cu celălalt, nu vă lăsați absorbit într-o relație sau în orice caz de cealaltă persoană, dar fiți și flexibili. Uneori, unul trebuie să facă un pas mai mult decât celălalt, dar data viitoare celălalt o va face. Încearcă să ai această calitate care este aceea a flexibilității.
Comunicarea este un lucru foarte important care uneori poate deveni și o armă, dar de foarte multe ori dacă știm să o exploatăm, să întărim și să dezvoltăm comunicarea în mod pozitiv, ne aduce foarte aproape de celălalt.
Să ne amintim că în fiecare comunicare există două aspecte: un aspect de conținut și un aspect de relație. Aspectul de conținut este ceea ce îi spun celuilalt (de exemplu l-am certat pentru un anumit lucru), în timp ce aspectul de relație stă la baza unei nevoi și este ceea ce mă face să înțeleg ceva în relația cu ”celălalt”. Să învățăm deci să comunicăm eficient, într-un mod empatic, dar învățăm și să-l ascultăm pe celălalt!
Să ne ascultăm cu adevărat pe noi înșine, să ascultăm empatic. Să ne oprim și să reflectăm la adevăratul sens al comunicării pentru că asta ne va ajuta să rezolvăm conflictele, certurile de cuplu, care sunt încă normale, nu sunt un lucru periculos, dar pot deveni așa dacă nu sunt rezolvate corespunzător.
Așadar, dezvoltă-ți calitățile ascultării tale active, oprește-te și gândește-te la ceea ce dorește să spună partenerul tău și vei vedea că și rezolvarea conflictului va veni natural: mai mult decât să te oprești pe o critică care ridică ziduri și bariere și care nu face altceva decât să se îndepărteze, oprește-te, reflectează, încearcă să înțelegi ce îți spune și deschide o discuție constructivă. Numai așa îți vei rezolva cu siguranță problemele și atunci va avea loc și o mare și reală apropiere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News