Meditația, adesea asociată cu autocunoașterea și compasiunea, poate fi și o cale către o sănătate mai bună. Practicată de mii de ani în comunitățile hinduse, budiste, zen/chan și taoiste, meditația este folosită astăzi pentru a gestiona stresul și grijile din lumea agitată. Poate aduce calm și perspective noi persoanelor care se simt adesea anxioase.
Meditația se referă la un set de tehnici care îmbunătățesc atenția, conștientizarea emoțională, bunătatea, compasiunea, bucuria și calmul mintal chiar și în situații dificile. Unii oameni descoperă că practica regulată a meditației îi ajută să fie mai blânzi cu ei înșiși și mai grijulii față de ceilalți. De asemenea, vă poate învăța să fiți mai puțin reactivi atunci când apar situații dificile, potrivit UC Davis Health.
10 motive pentru a medita
Cercetătorii au documentat numeroase beneficii pentru sănătate ale practicii regulate de meditație. Iată 10 dintre ele:
1. Reducere a stresului: Meditația poate diminua stresul. De asemenea, poate îmbunătăți simptomele afecțiunilor legate de stres, inclusiv sindromul colonului iritabil (SCI) și sindromul de stres posttraumatic (PTSD).
2. Memorie îmbunătățită: Concentrarea mai bună prin meditație regulată poate ajuta memoria și claritatea mentală. Aceste beneficii pot ajuta la combaterea pierderii memoriei legată de vârstă și demență.
3. Atenție sporită: Meditația ajută la creșterea capacității de concentrare, permițându-vă să rămâneți concentrat pentru o perioadă mai lungă.
4. Voință îmbunătățită: Meditația dezvoltă disciplina mentală necesară pentru a evita obiceiurile dăunătoare.
5. Somn mai bun: Meditația poate reduce timpul necesar pentru a adormi și poate îmbunătăți calitatea somnului.
6. Mai puțină durere: Meditația poate reduce durerea și poate amplifica reglarea emoțională. Împreună cu îngrijirea medicală, acest lucru poate ajuta la tratarea durerii cronice.
7. Tensiune arterială mai scăzută: Tensiunea arterială scade în timpul meditației la persoanele care meditează regulat. Acest lucru poate reduce presiunea asupra inimii și vaselor de sânge și poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă.
8. Mai puțină anxietate: Meditația regulată ajută la reducerea anxietății. De asemenea, poate ajuta la probleme de sănătate mintală precum anxietatea socială, fricile și comportamentele obsesiv-compulsive.
9. Mai puțină depresie: Meditația poate ajuta la reducerea apariției depresiei.
10. Compasiune mai mare: Meditația vă poate ajuta să vă înțelegeți mai bine pe voi înșivă, să vă descoperiți cea mai bună versiune și să maximizați acțiunile pozitive față de ceilalți.
Cum să medităm
Există sute de tehnici diferite de meditație, care variază de la simple la mai complexe. Cel mai bine este să începeți cu o practică simplă pe care o puteți integra în rutina zilnică de-a lungul timpului. O puteți face zilnic la aceeași oră, chiar dacă este vorba doar de câteva minute la început. În timp, veți dezvolta disciplină și abilități prin practică. Urmați acești pași pentru meditație:
Sfaturi suplimentare
Meditația poate fi un instrument valoros pentru a vă îmbunătăți sănătatea mintală și fizică. Dacă sunteți în căutarea de modalități de a reduce stresul, anxietatea sau depresia, meditația merită încercată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu