Cum să ne menținem activă motivația în curele de slăbire. Cori Grămescu: ”Nu faceți prea mare tam-tam cu dorința voastră”

FOTO: Freepik @KamranAydinov
FOTO: Freepik @KamranAydinov

Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, a explicat cum putem să ne menținem activă motivația în curele de slăbire.

Că ne pregătim de sezonul estival sau de petrecerea de Anul Nou, ori de un eveniment major din familie, mulți acordăm o atenție suplimentară curelor de slăbire pentru a ajunge la o formă cât mai apropiată de cea dorită. Dar cum putem să ne menținem activă motivația, când în jurul nostru sunt atât de multe tentații culinare?

În opinia lui Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, pentru a ne putea ține de treabă, mai ales când este vorba de a scăpa de un număr considerabil de kilogame, de ordinul a zeci de kilograme, este nevoie să urmăm câțiva pași foarte bine puși la punct.

”O temă comună în programul Body Freedom pe care tocmai l-am început este cea legată de motivație și cum "ne ținem de treaba" când avem de slăbit peste 20-30 de kg.

Aud această întrebare la fiecare consiliere aproape - "Eu cam știu ce am de făcut, dar undeva pe traseu îmi pierd motivația" , așa că iată ce vă ajută să rămâneți motivați.

1. Găsiți un singur lucru asupra căruia să vă concentrați - prea multă lume își propune să facă 10 lucruri în același timp, și asta nu face decât să creeze presiune necesară. În slăbire, primul aspect fundamental important este dieta urmată corect. Al doilea se referă la înțelegerea balanței energetice și al treilea este legat de sport. Începeți întotdeauna de la o dietă corectă, va salva jumătate din chinuiala voastră cu motivația.

2. Faceți o listă de acțiuni (verbe) care vă ajută să aveți succes în ceea ce va propuneți. Doar verbe. De exemplu "vreau să slăbesc" se poate traduce prin - îmi fac lista de cumpărături, îmi organizez mesele cu 1-2 zile în avans, îmi cântăresc mâncarea, am mese delimitate clar, renunț la alcool și la snacking, dorm în fiecare zi suficient ca să mă simt energică, merg la sport constant, înlocuiesc statul la TV cu mersul pe jos, etc. Această lista trebuie scrisă de mână, pentru a activa corect circuitele neuronale prin care ne construim motivația.

3. Faceți o listă cu motivele interne pentru care doriți să aveți succes în procesul vostru. De exemplu ”Vreau să slăbesc ca să mă pot mișca mai ușor, vreau să slăbesc pentru a avea mai multă energie pentru activitățile zilnice, vreau să slăbesc pentru a avea o sănătate mai bună, vreau să slăbesc pentru că îmi doresc să port un anume tip de haine, vreau să slăbesc pentru a avea mai multe activități alături de copiii mei",  etc. Scrieți tot ceea ce doriți să obțineți în urmă schimbării voastre, lucruri care țin strict de voi. "Vreau să slăbesc ca să îi placă lui Gigi de mine mai mult" nu e un obiectiv sănătos sau eficient.

4. Nu faceți prea mare tam-tam în legătură cu dorința voastră de schimbare. Când vorbim despre planurile noastre cu cei din jur activăm în avans mecanismele de satisfacție și plăcere din creier și simțim satisfacție chiar dacă nu ne îndeplinim obiectivele. Cu cât vorbeșți mai puțin despre planurile tale cu atât îți vei conserva mai multă energie pentru a acționa. Ai nevoie doar de un instrument neutru de a te ține ancorat și responsabil în proces. Poate să fie nutriționistul care te consiliază să slăbești, antrenorul personal, jurnalul alimentar cuplat cu analiză de modificare corporală, un prieten pe care îl rogi să te asiste și să te sprijine să rămâi în proces”, a scris Cori Grămescu pe Facebook.

Obiective clare

”5. Setează-ți obiective foarte, foarte specifice. "vreau să încerc să slăbesc" este foarte diferit de "vreau să slăbesc 10 kilograme până la 1 ianuarie". Obiectivele trebuie să fie exprimate clar, foarte concret și cu un termen de expirare. Obiectivele ambițioase ne motivează mai tare decât obiectivele ușor de atins. De exemplu "vreau să slăbesc un kilogram pe lună" este mult mai puțin energizant ca " vreau să slăbesc 10 kilograme în 3 luni". Reia apoi lista de verbe de la punctul 2.

6. Învață să procesezi frustrarea și eșecul. Cele mai multe dintre planurile noastre vor genera frustrare, oboseală și în unele situații nu vom reuși ce ne propunem. Cea mai valoroasă acțiune este de a analiza obiectiv (fără vinovăție și alte layere emoționale care doar produc zgomot) ceea ce nu a mers grozav de bine, să învățăm cum putem face mai bine și să aplicăm nouă cale, într-o nouă etapă de învățare și analiză. Toți oamenii care reușesc să își urmeze obiectivele și să le facă să se întâmple sunt oameni care au mecanisme bune de învățare din eșec și greșeli și au capacitatea să nu mai repete aceleași cicluri/patternuri disfuncționale.

De exemplu, cel mai comun pattern disfuncțional la persoanele supraponderale care vor să slăbească este ca se înfometează foarte tare în primele zile (am observat adeseori meniuri sub 800 de kcal pe zi ) și apoi începe să se acumuleze rapid oboseală, poftă de dulce și frustrarea, și apoi nu se pot controla să nu mănânce compensatoriu dulciuri, patiserie sau făinoase, adeseori în cantități mari.

Repetă acest ciclu adeseori la nesfârșit, luând de fiecare dată tot mai mult în greutate, pentru că spera ca acel boost de determinare pe care îl simt în primele zile de "dietă" se va păstra în mod magic pe termen lung.

Să vă fie de folos!”, a scris Cori Grămescu.

Citește și: Nu te poți opri din mâncat, seara? Cum scapi de acest obicei. Cori Grămescu, patru pași simpli

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel