Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre modul în care ne putem pregăti sistemul digestiv pentru perioada sărbătorilor.
În perioada sărbătorilor, masa tradițională ne poate da peste cap dieta, ca stil de viață, dacă nu acordăm suficientă atenție digestiei. Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat care este rolul probioticelor în digestie, dar și ce impact au acestea asupra sănătății generale.
”De la Crăciun până la Anul nou este o perioadă în care toată atenția noastră se îndreaptă spre mâncare. Iar preparatele sunt departe de a fi dietetice și nici moderația nu este la ordinea zilei. Cum facem să profităm de toate bunătățile fără indigestie și dureri abdominale? Cum ne ajutăm intestinul să proceseze rapid și ușor atâta mâncare? Cu probiotice!
Până acum știam că trebuie să asociem probiotice la orice tratament cu antibiotice. Însă rolul suplimentelor cu probiotice este mai complex de atât, ele participă direct la procesele de digestie și reglează tranzitul intestinal. Aceste microorganisme pe care le aducem în organism acționează prin mai multe mecanisme.
În primul rând ajută la descompunerea alimentelor în fragmente de nutrienți, care sunt apoi absorbiți mai ușor din intestin. Probioticele sunt bacterii benefice care produc enzime specifice pentru diferitele tipuri de alimente pe care corpul nostru nu poate să le digere singur. De exemplu lactaza este produsă de lactobacili și bifidobacterii și ajută la descompunerea lactozei din lapte.
Enzimele din probiotice ajută la transformarea fibrelor din mâncare în acizi grași cu lanț scurt, care hrănesc și protejează celulele intestinale. Aceeași acizi grași sunt folosiți ca sursă de energie de către celulele din colon și contribuie la menținerea integrității peretelui intestinal, prevenind infecțiile.
FOTO: Freepik @timolina
Prin descompunerea și metabolizarea eficientă alimentelor, produsele probiotice ajută la diminuarea simptomelor neplăcute precum balonare, gaze și crampe intestinale cauzate de fermentația incompletă a nutrienților. O floră intestinală bogată în bacterii benefice poate ameliora considerabil confortul digestiv și eficiența proceselor de digestie”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Facebook.
”Prezența de probiotice în sistemul digestiv împiedică bacteriile patogene să se instaleze și în felul ăsta se obține un echilibru la nivel de microbiom, care îmbunătățește digestia. Ecosistemul intestinal este alcătuit din miliarde de bacterii, ciuperci și alte microorganisme care joacă un rol crucial în digestia și absorbția substanțelor nutritive, în producția de vitamine și în protecția organismului împotriva agenților nocivi sau toxici.
Coloniile de bacterii benefice produc substanțe antimicrobiene care creează un mediu ostil pentru agenții patogeni responsabil de boli. În plus ele ocupă locurile de aderare ale intrușilor la peretele intestinal și le blochează sursele de hrană. Aceste acțiuni împiedică bacteriile nocive să se instaleze și să se multiplice, deci riscul de infecții intestinale este redus.
Prin colonizarea masivă a intestinului cu bacterii benefice restabilesc echilibrul microbiomului și ne asigură o digestie optimă. Produsele cu probiotice pot influența direct celulele imunitare din intestin, anumite tulpini stimulează producția de anticorpi sau activează imunocitele, întărind astfel capacitatea corpului de a combate infecții”, a mai scris Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News