După pandemie, lumea s-a trezit direct că-i suflă războiul în ceafă. Văzând ce este în Ucraina, mulți s-au speriat că un conflict ar putea să pornească și în România. Cum facem să ne trăim viața fără să ne fie frică de război? Aflăm răspunsul de la Gabriela Elena Blaga, coach, strateg în management de proiect, mentor, autor și comunicator.
Chiar dacă este greu de dat o „rețetă” în acest sens, există totuși niște reguli simple care ne pot ajuta să ne bucurăm de viață, atâta timp cât pe străzile noastre nu sunt tancuri, iar cerul este senin. A trăi cu frica de un potențial război ne ia bucuria zilei de astăzi. Și mai importantă decât ziua de mâine este ziua de astăzi.
„Hmm, dificil de prescris o ‚rețetă’... Frica este o emoție inevitabilă în această viață, care însoțește orice schimbare declanșată fie din interiorul nostru, fie de ceva din exterior. Important este să nu fugim din fața fricii, ci să purtăm un dialog cu ea, să înțelegem ce vrea să ne comunice, să o îmblânzim folosind, poate, metoda pe care vulpea i-o sugerează Micului Prinț în cartea cu același titlu, scrisă de Antoine de Saint-Exupéry:
„Trebuie să ai foarte multă răbdare! răspunse vulpea. La început, te vei așeza ceva mai departe de mine, uite-așa, în iarbă. Eu te voi privi cu coada ochiului, iar tu nu vei rosti nici un cuvânt. Graiul este izvor de neînțelegeri. Însă vei putea, pe zi ce trece, să te așezi din ce în ce mai aproape de mine.“
Trăim vremuri provocatoare, incertitudinea este lucrul cel mai cert la care ne putem aștepta. Desigur, nesiguranța zilei de mâine generează temeri, anxietate, durere.
Acceptați gândurile și sentimentele care apar
Vorbiți cu cineva de încredere despre ceea ce simțiți
Limitați timpul petrecut pentru a consuma știri despre război. Dezactivați notificările site-urilor de știri.
Fiți selectiv cu privire la conturile pe care le urmăriți și rămâneți la surse de știri de încredere.
Acceptați incertitudinea. Pentru a face față grijilor sau stresului pe care le poate cauza războiul, să ne concentrăm pe ceea ce putem controla.
Alimentați-vă bine, acordați prioritate somnului
Să faceți activități care vă aduc bucurie
Dedicați timp de calitate alături de oamenii semnificativi din viețile voastre.
În vâltoarea tuturor acestor evenimente complicate, ceea ce putem face este să avem mai multă grijă de sufletele noastre. Iar, dacă te întrebi cum poți ajuta, ajută făcând, în continuare, ceea ce iubești să faci”, a spus Gabriela Elena Blaga, coach, strateg în management de proiect, mentor, autor și comunicator.
În martie 2021, Gabriela Elena Blaga și-a publicat prima carte prin care și-a făcut cunoscută metodă unică de coaching, VUCA²: Vulnerabilitate + Unicitate + Curaj + Autenticitate: VUCA² – Accesează Puterea Din Tine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu