Cum să pari mai inteligent când vorbești cu cineva. Iată ce spun cercetătorii de la Harvard

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

A vorbi cu o persoană pe care tocmai ai cunoscut-o poate fi inconfortabil. Așa că, instinctiv, simțim nevoia să-l convingem pe interlocutor că suntem deștepți. Însă, această modalitate se dovedește că este o abordare greșită.

Publicitate

Răspunsul este mult mai simplu decât credem: trebuie doar să cerem un sfat, potrivit CNBC.

Într-o serie de studii, cercetătorii de la Harvard și Wharton le-au cerut studenților să rezolve jocuri de inteligență alături de un partener. 

Unora li s-a spus că vor fi evaluați în funcție de exactitatea răspunsurilor lor. Altora li s-a spus că vor fi evaluați în funcție de cât de bună este impresia pe care au făcut-o partenerului lor.

Studenților li s-au oferit trei opțiuni de comunicare cu partenerul lor:

1. „Hei, poți să-mi dai vreun sfat?”

2. „Hei, sper că te-ai descurcat bine”.

3. Nu spune nimic.

Studenții evaluați în funcție corectitudinea răspunsurilor date au cerut sfaturi. Cei care au fost evaluați în funcție de impresia pe care au făcut-o au cerut mult mai puține sfaturi, deoarece le era teamă că nu vor părea competenți. Studenții au avut o părere mai bună despre partenerul care a cerut sfaturi. Ei s-au gândit că persoana care le-a cerut sfatul trebuie să fie destul de inteligentă.

Cu alte cuvinte, avem tendința să ne gândim: au fost deștepți să-mi ceară sfatul pentru că eu sunt inteligent.

Cum să ceri sfaturi cuiva

1. Pune o mulțime de întrebări. Într-un alt studiu de la Harvard, cercetătorii au analizat persoanele implicate în conversații prin care încercau să cunoască mai bine interlocutorul, precum și persoane implicate în conversații față în față, scurte.

În ambele cazuri, oamenii s-au simțit mai confortabil în preajma celor care au pus multe întrebări. Cei care întrebau păreau mai grijulii și înțelegători.  Majoritatea dintre noi nu punem suficiente întrebări, au concluzionat cercetătorii.

Cheia este să pui întrebări atunci când discuți cu o persoană, pentru a părea cu adevărat interesat de ceea ce spune interlocutorul.

2. Alungă frica. Unul dintre cele mai mari obstacole în dorința de a purta o conversație este anxietatea. 

Dar cercetările sugerează că teama este greșită. În cadrul unui studiu, unii directori au fost instruiți să ceară sfaturi de la cineva cu care au pierdut legătura cu ani în urmă. Inițial, directorii s-au simțit anxioși și nervoși. Când au fost intervievați ulterior, directorii au mărturisit că au primit sfaturi grozave, iar 90% dintre ei au spus că experiența a fost plăcută și distractivă.

3. Noua ta cunoștință nu este nu îți este cel mai bun prieten. Este tentant să te atașezi de acea persoană de succes, celebră sau experimentată pe care tocmai ai cunoscut-o, însă nu este momentul să îi ceri să fie mentorul tău sau să pui întrebări deschise pentru a face cercetări. Nici nu este momentul să îi trimiți planul tău de afaceri și să îi ceri feedback detaliat.

În schimb, pune întrebări specifice. Scopul unei prime impresii grozave este să te asiguri că obții a doua impresie - și nu numai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel