Cafeaua este un produs alimentar esențial în aproape fiecare casă, dar știi cum să depozitezi cafeaua măcinată pentru a-i păstra prospețimea cât mai mult timp? Există multă confuzie în ceea ce privește depozitarea boabelor de cafea sau a cafelei măcinate. Experții au explicat de ce este cel mai bine să îți păstrezi cafeaua în dulap și când este în regulă să o depozitezi în congelator, plus de ce este important acest lucru.
Cea mai bună modalitate de a păstra cafeaua măcinată proaspătă este să o depozitezi pe un raft din dulap, într-un recipient opac și etanș. Acesta ar trebui să fie ferit de lumină, căldură și umiditate. Dacă nu ai un recipient, poți să închizi partea de sus a pachetului original cu o bandă de cauciuc, apoi să pui pachetul într-o pungă de plastic resigilabilă.
Depozitarea cafelei măcinate vs. a boabelor întregi
Te-ai putea întreba dacă este mai bine să depozitezi boabele întregi sau cafeaua deja măcinată. Adevărul este că, la fel ca și cafeaua măcinată, boabele întregi trebuie să fie depozitate într-un recipient opac și etanș, ferit de umiditate, căldură și lumină (așadar într-un loc uscat, răcoros și întunecat - cum ar fi dulapul tău). Diferența principală dintre cafeaua măcinată și boabele prăjite întregi este că, atunci când îți macini propriile boabe de cafea, obții o cafea mai proaspătă de care să te bucuri.
În ambele cazuri, folosește recipiente din ceramică (ideal) sau din sticlă (deși acestea permit luminii să pătrundă, așa că asigură-te că le depozitezi într-un loc întunecat). Evită depozitarea cafelei în recipiente din plastic sau metal, deoarece acestea pot influența gustul.
Cafeaua măcinată tinde să rămână proaspătă până la două săptămâni atunci când este depozitată corect, urmând sfaturile recomandate. Depozitarea cafelei prea mult timp va afecta gustul și calitatea acesteia. Cumpărarea unor cantități mai mici sau a unor pachete de cafea măcinată poate ajuta la menținerea prospețimii, deoarece o vei folosi în scurt timp. Dacă aceasta are un miros neplăcut sau prezintă semne de mucegai sau decolorare, înseamnă că s-a stricat și ar trebui să o arunci.
Pe de altă parte, cafeaua sub formă de boabe prăjite întregi poate dura până la o lună după deschiderea pachetului (dacă este depozitată corect). Dacă depozitezi boabe întregi, cel mai bine este să macini doar cantitatea pe care o vei prepara, pentru a păstra boabele mai proaspete pentru mai mult timp.
Atunci când congelezi cafeaua pe care o folosești zilnic, temperaturile fluctuante creează umiditate în pachet, ceea ce poate face ca băutura ta de dimineață să aibă gust de carton. „Structura celulară se schimbă, ceea ce duce la pierderea uleiurilor care dau cafelei aroma și gustul”, spune Scott McMartin, expert produse din cafea. Deci, de ce atât de mulți oameni își păstrează cafeaua în congelator? Probabil că își fac provizii și o depozitează acolo pentru o perioadă mai lungă.
Pentru a păstra cafeaua măcinată proaspătă pe termen lung, o poți congela într-un recipient sigilat, neapărat în ambalajul său original. Mulți oameni sigilează cafeaua măcinată prin vid înainte de a o congela. Depozitată astfel, cafeaua măcinată va rezista aproximativ un an în congelator, deși recomandat este să o folosești în termen de o lună sau două.
Sfat: Pentru a dezgheța cafeaua măcinată congelată, las-o la temperatura camerei aproximativ o oră; nu folosi cuptorul cu microunde. După dezghețare, nu o recongela și încearcă să o consumi în termen de o săptămână.
Boabele întregi pot fi congelate până la o lună, cu condiția să nu le scoți din congelator în această perioadă. „Pentru o cantitate mare de cafea, împarte-o mai întâi în porții mici, apoi congelează fiecare porție în pungi etanșe”, sugerează Robert Nelson de la Asociația Națională a Cafelei din SUA. Când scoți boabele congelate, pune-le pe un raft pentru a se dezgheța, iar apoi macină-le și prepară-le în termen de două săptămâni, pentru ca băutura să fie cu adevărat bună până la ultima picătură, potrivit Realsimple.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu