Primăvara și vara sunt anotimpurile în care piețele și supermarketurile abundă de legume și fructe proaspete. Din cămara și frigiderul fiecăruia dintre noi nu ar trebui să lipsească produsele proaspete de sezon.
Din păcate, deseori realizăm însă că acestea se alterează la doar câteva zile după ce le-am cumpărat. Primul pas pentru a evita acest lucru este să alegem produsele cu atenție.
Marele avantaj al cumpărăturilor din supermarketuri este că poți selecta produsele pe care le cumperi. La Piața Lidl vei avea parte de legume și fructe de la producători locali, dar și importate.
Evitați frunzele îngălbenite - Cu cât culoarea frunzelor este mai verde, cu atât produsul este mai proaspăt. În cazul în care acestea au deja o tentă gălbuie nu le vei putea depozita pentru mult timp.
De asemenea, frunzele nu trebuie să aibă pete sau puncte moi.
Cartofii și cartofii dulci nu trebuie păstrați la frigider. Ideal, aceștia trebuie depozitați în locuri răcoroase și întunecate unde există o circulație a aerului.
Sfecla, morcovii, păstârnacul și ghimbirul nu sunt sensibile și nu necesită condiții speciale. Acestea pot fi păstrate pe termen lung în frigider. Lângă acestea pot fi păstrate și alte legume rădăcinoase, precum varza, broccoli și conopida.
Dacă ai cumpărat morcovii cu frunze, îți recomandăm să le îndepărtezi înainte de depozitare. Frunzele scot umezeala din morcov și accelerează astfel procesul de degradare al legumei.
Ridichile pot avea o durată lungă de păstrare, chiar și până la 3 săptămâni. La fel ca și la morcovi, este necesar să rupem frunzele înainte de depozitare. Ridichile pot fi păstrate într-un recipient închis ermetic.
Ceapa și usturoiul sunt depozitate de foarte mulți dintre noi la frigider. Totuși, acestea pot fi păstrate un timp mai îndelungat dacă sunt păstrate într-un loc uscat și răcoros.
De regulă, salata este cumpărată și consumată într-un timp relativ scurt, de câteva zile maxim. Pentru a te asigura însă că rămâne proaspătă, poți pune salata într-un bol cu apă.
Roșiile se păstrează cel mai bine la temperatura camerei sau într-o cămară răcoroasă, ferite de lumină. Dacă roșiile sunt foarte coapte pot fi depozitate în frigider, însă recomandă să fie consumate într-un timp relativ scurt deoarece își pierd din aromă.
Un alt aspect foarte important la depozitarea legumelor și fructelor este spălarea acestora. Înainte de a fi puse în frigider nu trebuie să speli fructele și legumele. Acestea se păstrează mult mai bine dacă nu sunt spălate.
Merele și perele nu trebuie păstrate într-un coș de fructe plasat pe blatul din bucătărie. Chiar dacă această imagine ne este prezentată în majoritatea filmelor, fructele trebuie să fie puse la frigider, altfel se degradează rapid. Poți pune merele și perele într-o pungă de plastic în interiorul frigiderului.
Căpșunile se păstrează la frigider, însă este important să nu le spălăm decât înainte de a le consuma. Pentru a le menține proaspete pentru mai mult timp pune-le într-un bol de plastic sau sticlă pe fundul căruia așează șervețele. Acestea vor absorbi umezeala și vor întârzia apariția mucegaiului. Este recomandat să așezăm căpșunile pe un singur rând, să nu le suprapunem și să acoperim recipientul.
Cireșele se păstrează la fel ca și căpșunile, însă ele nu sunt la fel de sensibile și pot fi suprapuse. Așează între straturi șervețele care să absoarbă umiditatea.
Dacă urmezi aceste sfaturi vei reuși să păstrezi fructele și legumele pentru mai mult timp și astfel vei putea reduce din risipa alimentară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci