Contrar credințelor populare, oamenii nu răcesc din cauza frigului, ci din cauza virsului care este în aer. De-a lungul timpului s-au inventat o mulțime de metode pentru prevenirea răcelii și a gripei, una din ele fiind Aerocrioterapia, în timpul căreia îți expui corpul la o temperatură de -180 de grade.
Aerocrioterapia, practicată în cabinele criosaunelor, activează toate resursele fiziologice ale organismului, declanşând regenerarea acestuia din interior, pe cale naturală. Aceasta stimulează sistemul imunitar şi pe cel endocrin, oferind organismulului echilibrul hormonal de care are nevoie. În plus, creşte capacitatea de efort fizic şi intelectual, ajută la scăderea greutăţii corporale, reîntinereşte pielea, creşte libidoul şi diminuează consecinţele stresului zilnic. Aerocrioterapia are aplicaţii multiple, de la estetică şi wellness (se „ard” până la 1000 kcal/procedură) până la medicină sportivă (reglarea tonusului muscular, refacerea după efort sau accidentări), ameliorarea și tratarea diverselor afecţiuni, într-un timp scurt.
Stilul de viaţă nesănătos, stresul, alimentaţia necorespunzătoare scad imunitatea, iar corpul nu mai poate lupta cu temperaturile scăzute din timpul iernii, pe care le resimţi din plin. E nevoie de o revigorare generală a organismului şi de întărirea sistemului imunitar. Încă din antichitate frigul a fost folosit pentru efectele sale antiinflamatorii şi analgezice, pentru stimularea metabolismului, întărirea sistemului imunitar şi pentru tratarea leziunilo. Progresul tehnologiei, îţi pune la dispoziţie temperaturi controlate, de până la -180°C, în cabinele criosaunelor (proceduri de aerocrioterapie), pentru ca tu să beneficiezi din plin de beneficiile oferite.
„Aerocrioterapia este o metodă ce constă în răcirea simultană a întregii suprafeţe a corpului uman, în mediu gazos, la o temperatură foarte scăzută (-120º până la -180ºC). Această terapie este parte a medicinii integrative şi este destinată corectării tulburărilor funcţionale şi astfel, prelungirii vieţii. Aerocrioterapia determină un lanţ de reacţii de apărare, dar fără a suprastimula mecanismele de termoreglare ale organismului. Răspunsul terapeutic apare prin mai multe mecanisme: stimularea sistemului adrenal, stimularea funcţiei lobului anterior al hipofizei, intervenţia sistemului neuropeptidelor şi formării endorfinelor endogene. Mecanismele sanogenice ale aerocrioterapiei se bazează pe efectele anestezice, antiinflamatorii şi spasmolitice” a spus Dr. Raluca Ţugui, medic specialist recuperare, medicină fizică şi balneologie, în cadrul clinicii Bio Terra Med.
Organismul uman este extrem de complex şi are o capacitate de autovindecare extraordinară. În momentul în care este agresat cu un şoc termic el răspunde pe măsură şi activează toate resursele pe care le are la dispoziţie pentru a asigura supravieţuirea, inclusiv întărirea, fortifierea şi pregătirea organismului pentru iarnă, prin ”călirea” lui. În acel moment se produce o comunicare extrem de rapidă între receptorii din piele şi hipotalamus care primeşte instantaneu informaţii despre agresiunea termică care s-a produs asupra organismului. Sunt alertate şi puse în funcţiune mecanismele proprii organismului pentru a menţine constanţi parametrii de termoreglare.
Deşi poate părea incredibil, organismul nu îngheaţă la aceste temperaturi. În primul rând, pentru că timpul petrecut în criosaună este foarte scurt (120-180 secunde), în al doilea rând, pentru că temperaturile scăzute sunt obţinute gradual, în mod controlat. Sunt eliberaţi vapori de azot lichid pentru 2-3 secunde, apoi urmează o pauză de 40-60 secunde, în care organismul cedează căldură şi se adaptează cu noua temperatură. Acest ciclu se repetă de căteva ori până la terminarea celor 180 de secunde. Temperatura internă a organismului nu este afectată, doar temperatura pielii scade până la 0°C. În plus, frigul din criosaună este uscat, nu este acelaşi frig pe care îl simţim în timpul iernilor geroase, cu acele senzaţii de ”înţepături”. Temperatura în timpul procedurilor în criosaună este obţinută prin evaporarea azotului lichid, care devine gazos (nu este toxic, el găsindu-se în aerul respirat în proporţie de 78%). Temperatura obţinută nu se asociază cu umiditate, ceea ce face ca procedura să fie suportabilă pentru organism.
După o serie de proceduri de aerocrioterapie, faci faţă mult mai uşor temperaturilor scăzute de afară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News