Urmărește emisiunea live


Cum să recunoști tulburarea bipolară la copii. Cauze și factori de risc

Fotografie de la SHVETS production: PEXELS
Fotografie de la SHVETS production: PEXELS

Diagnosticarea tulburării bipolare la copii este controversată, în mare parte pentru că aceștia nu prezintă întotdeauna aceleași simptome de tulburare bipolară ca și adulții. De asemenea, stările și comportamentele lor pot să nu respecte standardele pe care medicii le folosesc pentru a diagnostica tulburarea la adulți.

Multe simptome ale tulburării bipolare care apar la copii se suprapun cu simptomele altor afecțiuni care apar frecvent la copii, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).

Cu toate acestea, în ultimele decenii, medicii și profesioniștii din domeniul sănătății mintale au ajuns să recunoască afecțiunea la copii. Un diagnostic poate ajuta copiii să primească tratament, dar ajungerea la un diagnostic poate dura multe săptămâni sau luni. Poate merită să solicitați îngrijire de la un profesionist specializat în tratarea copiilor cu afecțiuni de sănătate mintală, scrie Health Line.

La fel ca și adulții, copiii cu tulburare bipolară se confruntă cu schimbări extreme de dispoziție. Ei pot părea foarte fericiți și pot prezenta semne de comportament excitabil sau pot părea foarte triști și iritabili.

Toți copiii experimentează schimbări de dispoziție, dar tulburarea bipolară provoacă simptome distincte și vizibile ale dispoziției. Schimbările de dispoziție sunt, de asemenea, de obicei mai extreme decât schimbarea tipică a dispoziției unui copil.

Simptome maniacale la copii

Simptomele maniei la copii pot include:

  • se comportă ciudat simțindu-se exagerat de fericit

  • vorbește rapid și schimbă rapid subiectele

  • are probleme de concentrare 

  • face lucruri riscante 

  • are izbucniri de furie

  • are probleme cu somnul și nu se simte obosit 

Simptome depresive la copii

În cazul tulburării bipolare, simptomele episoadelor depresive la copii pot include:

  • copilul se comportă foarte trist sau plânge des

  • doarme prea mult sau prea puțin

  • are puțină energie pentru activități obișnuite sau nu prezintă semne de interes pentru nimic

  • acuză des dureri de cap sau de stomac 

  • se simte inutil  sau vinovat

  • nu are apetit sau are apetit exagerat 

  • are tendințe de sinucidere

Alte posibile diagnostice

Unele dintre problemele de comportament pe care le observați la copilul dumneavoastră ar putea sugera alte afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi ADHD sau depresia. 

Medicul copilului dumneavoastră poate oferi mai multă îndrumare și sprijin prin observarea și urmărirea comportamentelor copilului dumneavoastră, ceea ce îl poate ajuta să găsească diagnosticul corect.

Diagnosticul corect poate juca un rol major în găsirea celui mai eficient tratament pentru copilul dumneavoastră. Tratamentul, desigur, poate face o mare diferență pentru simptomele copilului dumneavoastră, ca să nu mai vorbim de calitatea vieții acestuia.

Tot ce trebuie să știți despre tulburarea bipolară

Tulburarea bipolară este o afecțiune de sănătate mintală marcată de schimbări extreme ale dispoziției.

Există trei tipuri principale de tulburare bipolară: bipolară I, bipolară II și ciclotimie.

Bipolar I

Bipolarul I este definit prin apariția a cel puțin unui episod maniacal. Este posibil să aveți episoade hipomaniacale, care sunt mai puțin severe decât episoadele maniacale, sau episoade depresive majore înainte și după episodul maniacal. Acest tip de tulburare bipolară afectează în mod egal persoanele de toate sexele.

Bipolar II

Persoanele cu bipolar II experimentează un episod depresiv major care durează cel puțin 2 săptămâni. Au, de asemenea, cel puțin 1 episod hipomaniacal care durează aproximativ 4 zile. Potrivit unui studiu, acest tip de tulburare bipolară poate fi mai frecvent la femei.

Ciclotimia

Persoanele cu ciclotimie au episoade de hipomanie și depresie. Aceste episoade implică simptome care sunt mai scurte și mai puțin severe decât mania și depresia cauzate de tulburarea bipolară I sau bipolară II. 

Medicul dumneavoastră vă poate explica mai multe despre ce fel de tulburare bipolară aveți atunci când discutați despre diagnosticul dumneavoastră.

Bipolaritatea poate fi prevenită?

Odată ce începeți să experimentați episoade de dispoziție, puteți lua măsuri pentru a reduce severitatea acelor episoade și a reduce șansele de a experimenta episoade suplimentare de dispoziție. Dar nu puteți preveni întotdeauna episoadele de dispoziție în întregime sau puteți împiedica dezvoltarea afecțiunii în primul rând.

Cercetările viitoare pot dezvălui mai multe despre cauzele specifice ale tulburării bipolare și pot oferi cercetătorilor mai multe informații despre modalitățile potențiale de prevenire a bolii.

Cauze și factori de risc

Tulburarea bipolară este o afecțiune de sănătate mintală destul de comună, dar experții încă nu au determinat de ce unii oameni dezvoltă această afecțiune.

Unele cauze potențiale ale tulburării bipolare includ:

Genetica

Dacă părintele sau fratele tău are tulburare bipolară, este mai probabil să dezvolți această afecțiune. Rețineți, totuși, că majoritatea persoanelor care au antecedente de tulburare bipolară în istoricul lor familial nu o dezvoltă.

Creierul tău

Structura creierului dumneavoastră vă poate afecta riscul de a dezvolta tulburare bipolară. Neregulile în chimia creierului sau structura sau funcțiile creierului dvs. pot crește acest risc.

Factori de mediu

Nu doar ceea ce este în corpul tău poate afecta șansele de a dezvolta tulburare bipolară. Factorii externi pot juca, de asemenea, un rol. Acestea pot include: stres extrem, experiențe traumatice sau boli fizice.

Sfaturi pentru a face față și sprijin

Dacă ați observat simptome de tulburare bipolară, un prim pas bun este să contactați un medic sau un terapeut cât mai curând posibil.

În mod similar, dacă un prieten sau o persoană iubită are simptome, luați în considerare încurajarea acestuia să se conecteze cu un terapeut cât mai curând posibil. Niciodată nu strică să le reamintești că au înțelegerea și sprijinul tău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel