O categorie de angajați poate solicita reducerea programului de lucru cu până la două ore pe zi și poate beneficia și de alte drepturi legale.
Legea oferă gravidelor dreptul de a-și reduce programul de muncă cu până la două ore pe zi, iar în plus, pot solicita zile libere pentru a efectua analizele medicale care nu pot fi programate în afara orelor de lucru. Dacă te confrunți cu probleme de sănătate care îți afectează capacitatea de a lucra 8 ore pe zi, trebuie să știi că legislația permite reducerea programului de muncă al gravidelor cu un sfert din durata normală de lucru. Astfel, în loc de 8 ore, poți lucra doar 6 ore zilnic, iar angajatorul are obligația să îți plătească salariul integral. Veniturile salariale trebuie acoperite complet de către angajator, fără a fi afectate de reducerea programului de lucru.
Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 96/2003, se stipulează următoarele: "în baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale."
Pentru a putea beneficia de acest drept, este necesar să depui următoarele documente:
O declarație și o dovadă medicală care să confirme că ești gravidă.
O adeverință medicală în care să se specifice imposibilitatea de a lucra întreaga durată a programului.
O cerere adresată angajatorului pentru reducerea programului de lucru.
În ce privește momentul în care poți solicita reducerea programului de muncă, vestea bună este că nu trebuie să aștepți până în ultimul trimestru de sarcină. Legea permite gravidelor să ceară această reducere de la momentul în care anunță sarcina angajatorului.
În plus față de reducerea programului de lucru, gravidele beneficiază de mai multe drepturi legale la locul de muncă, menite să le protejeze sănătatea și confortul. Printre aceste drepturi se numără:
Schimbarea programului de muncă pe timp de noapte. După anunțul sarcinii, angajatorul nu te poate obliga să lucrezi noaptea. Dacă nu este posibilă schimbarea programului, angajatorul trebuie să te redistribuie într-o altă poziție care să nu pună în pericol sănătatea ta sau a copilului tău. În caz contrar, dacă nu se poate realiza acest transfer, ai dreptul la concediu și indemnizație de risc maternal.
Interzicerea detașărilor sau delegărilor. Dacă prezinti un certificat medical care atestă riscuri pentru sănătatea ta, nu poți fi trimisă în delegație sau detașată.
Dreptul de a merge la consultațiile prenatale în timpul programului de lucru. Legea îți garantează posibilitatea de a merge la controale de sarcină în timpul programului de lucru, fără a-ți fi diminuate veniturile salariale, în limita a 16 ore pe lună. Este necesar să prezinți o adeverință de la medicul specialist pentru a dovedi aceste vizite medicale.
Pauze de relaxare la locul de muncă. Angajatorul este obligat să asigure condiții adecvate pentru a-ți permite să iei pauze regulate. Medicul va stabili când este necesar să îți schimbi poziția de lucru sau să iei pauze pentru a te odihni sau a te mișca.
Astfel, gravidele au dreptul la o serie de facilități menite să protejeze sănătatea lor și a fătului pe perioada sarcinii. Cunoașterea și utilizarea acestor drepturi este esențială pentru a te asigura că vei avea o sarcină sănătoasă și o naștere ușoară, potrivit România TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News