Cum să refuzi o invitație? Învață cum să spui „Nu” și să refuzi fără a jigni

Fotografie creată de Vie Studio, de la Pexels
Fotografie creată de Vie Studio, de la Pexels

De câte ori ne-am trezit că vrem să „spunem nu”, dar de teamă să nu jignim ne-am răzgândit? Din păcate, gândul de a face pe cineva să se simtă rău, lipsa curajului de a da un răspuns clar și negativ nu face decât să ne complice viața, să-i înșele pe alții și rezultatul este adesea un dezastru total. 

Alegeri prezidentiale 2024

Din acest motiv este bine să înveți cum să refuzi o invitație folosind frazele potrivite pentru a spune sau a scrie pentru a scăpa dintr-un obstacol și a nu avea sentimente de vinovăție.

A spune „nu” este uman, mai ales în anumite situații

În primul rând, este bine să distingem invitațiile formale de cele informale, invitațiile profesionale și invitațiile de la prieteni și pretendenți. Problemele de serviciu și personale, anxietatea, oboseala, stresul, ne determină să atingem adesea limitele răbdării și rezistenței, iar acceptarea cu reticență a unei invitații formale sau non-formale nu poate duce decât la înrăutățirea echilibrului nostru interior deja precar.

Refuzarea unei invitații este dreptul nostru mai ales dacă știm deja rezultatul unei posibile acceptări. Există o mare diferență între a da un „da” din convingere și un „da” din educație, potrivit atrendyexperience.com.

Cum să spui „nu” într-un mod politicos

Sunt cei care spun NU fără să sune brusc și agresiv. A spune nu nu este niciodată ușor, dar a face asta într-un mod amabil este o necesitate dacă nu vrei să ai sentimente de vinovăție sau un feedback negativ din partea interlocutorului tău.

Când ți se face o invitație, cu orice ocazie, mintea ta este capabilă să proceseze imediat avantajele și dezavantajele acestei solicitări. Cu cât invitația este mai greșită, cu atât mintea ta este mai pregătită să nu vrea să o accepte.

Dacă ești obosit, dacă mintea ta este plină de gânduri, totul poate deveni greu, chiar și o simplă cafea cu prietenii. Mai bine să fii direct și să eviți să vii cu scuze ciudate pentru că minciunile sunt recunoscute imediat, mai ales dacă ești familiarizat cu cei care te pun în situația de a accepta sau de a respinge.

Inventarea unei scuze este contraproductivă pentru că interlocutorul tău poate găsi o soluție pentru a depăși acel obstacol pentru a te face să accepți invitația din acest motiv este mai bine să fii clar și direct și să spui un NU adevărat și sincer.

„Nu”-ul nu trebuie să fie ezitant sau înțeles greșit, ci trebuie să fie cu adevărat clar, dar în același timp politicos

 Pentru a face acest lucru, cel mai bine este să evitați gesturile agresive și să păstrați calmul și încrederea în cuvintele și atitudinea voastră.

Pentru a refuza o invitație, aceștia pot folosi expresii precum:

”Îmi pare rău că trebuie să-ți spun că nu ...” , ”Nu te supăra, dar trebuie sa spun că nu...” , ”Îmi pare rău că refuz, dar trebuie să vă spun că nu....” ,  ”Mulțumesc, dar trebuie să spun că nu...”, ”Nu am nimic împotriva ta, dar trebuie să-ți spun că nu...”, ”Știi că îmi pasă de prietenia ta, dar trebuie să-ți spun că nu..”

Este foarte important, atunci când trebuie să refuzi o invitație, să explici motivul refuzului, important este ca motivația să fie validă și credibilă. În același timp, este important să folosiți în expresia de respingere „nu” sau „nu vreau” să fie clar și să oferiți explicații, nu justificări.

Cu cât spui mai mult NU, cu atât câștigi mai multă încredere în tine, îți crești stima de sine dar în același timp te poți răzgândi. Adesea, o decizie luată în grabă este greșită și schimbarea părerii este umană mai presus de toate dacă vrei să refuzi o invitație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel