Rusia a înregistrat o creștere a numărului de cetățeni care căutau pe Google cum să părăsească țara înainte de un discurs național anulat aseară de președintele Vladimir Putin. Existau încă de ieri speculații cu privire la mobilizarea parțială.
Expresia „cum să părăsești Rusia” a apărut marți în căutările pe Google, înainte de mult așteptatul discurs al lui Putin, notează Newsweek. Discursul lui Putin a fost brusc reprogramat pentru miercuri, deoarece Kremlinul a semnalat că va răspunde la pierderile din Ucraina cu abordări mai agresive care i-ar putea afecta pe rușii obișnuiți.
Canalul de Telegram Mozhem Obyasnit, fondat de dizidenți ruși, a constatat că căutările pe Google despre cum să părăsești țara au atins un vârf la ora 18:00, ora Moscovei, după ce a văzut o creștere bruscă marți mai devreme. Locuitorii teritoriului Khabarovsk, în estul îndepărtat al Rusiei, la granița cu China, au fost deosebit de interesați să plece, potrivit canalului.
„Rușilor li s-au dat 12 ore de odihnă, astfel încât Google să poată răspunde la toate întrebările, inclusiv la întrebarea - care este speranța medie de viață a unui soldat rus în Ucraina”, a scris Ministerul Apărării din Ucraina pe Twitter.
Putin se pregătește să se adreseze țării după contraatacul de succes al Ucrainei, care a recăpătat zone mari din nord-estul țării, ocupate de ruși, avansând și în sud, lângă orașul Herson.
Armata Rusiei s-a confruntat cu probleme continue de pierderi de trupe și moral scăzut, după ce s-a confruntat cu o rezistență neașteptat de puternică în Ucraina. Bursa de valori rusă a criticat marți temerile legate de scăderea exporturilor de energie și de posibilitatea unei mobilizări în masă pentru a inversa valul în Ucraina.
Legislatorii ruși au avansat marți o legislație care înăsprește pedepsele pentru soldații fugari.
- Președintele rus Vladimir Putin a început cu o serie de acuzații împotriva țărilor occidentale, spunând că au existat mulți ani de „ura totală” împotriva Rusiei. El acuză Occidentul că a început un război împotriva Rusiei în 2014. (declarația conține dezinformări)
- Putin spune că o operațiune militară preventivă a fost singura opțiune posibilă, deoarece Occidentul a refuzat să aibă o soluție pașnică la „problema Donbasului” și a pretins dreptul de a folosi arme nucleare. (declarația conține dezinformări)
- Putin a spus că oamenii din Donbas sunt ținuți ostatici de Kiev (declarația conține dezinformări). El a descris oamenii care luptă alături de armata rusă drept „adevărați patrioți”.
- Putin spune că Rusia are nevoie de voluntari care să lupte alături de armata rusă profesionistă. Aceștia vor fi tratați la fel, inclusiv cu plăți și garanții sociale.
- Putin spune că susține o „mobilizare parțială, subliniez că este o mobilizare parțială”. Doar cei care sunt în rezervă vor fi înrolați. A fost semnat decretul de mobilizare parțială.
-Putin a vorbit și despre referendumuri, spunând că Rusia va face tot posibilul pentru a asigura condiții sigure pentru scrutine, pentru ca oamenii să își poată exprima voința în teritoriile ocupate.
- Putin continuă șirul dezinformărilor și declară că Occidentul a amenințat Rusia cu arme nucleare:
„În politica sa agresivă anti-rusă, Occidentul a depășit toate liniile”, a spus președintele rus. El a acuzat Occidentul că plănuiește să distrugă Rusia și să folosească șantajul nuclear.
Putin a spus că va folosi „toate mijloacele pe care le avem la îndemână” și că cei care încearcă să folosească șantajul nuclear împotriva Rusiei vor afla că acesta poate fi întors împotriva lor. El a precizat în mod explicit „Nu blufez”.
Parlamentarii ruși doresc să introducă în Cod noțiunile de „mobilizare”, „lege marțială” și „timp de război”, precum și articole noi: „Predarea voluntară” (Articolul 352.1), „Jefuirea” (Articolul 356.1) și altele. Avocatul Pavel Chikov, șeful grupului pentru drepturile omului Agora, a atras atenția asupra acestui lucru, notează.
Predarea se pedepsește cu o perioadă de la trei până la 10 ani. Jaful se pedepsește cu până la 15 ani. Lista circumstanțelor agravante include săvârșirea unei infracțiuni „în perioada de mobilizare sau a legii marțiale, în timp de război” (articolul 63).
Abandonarea neautorizată a unei unități în perioada mobilizării și legii marțiale (articolul 337 din Codul penal) va fi pedepsită mai sever:
- abandonarea de la 2 la 10 zile: până la 5 ani de închisoare și nu până la un an;
- abandonarea de la 10 zile la o lună - până la șapte ani de închisoare și nu până la trei ani;
- abandonarea peste o lună - de la cinci la 10 ani într-o colonie și nu până la cinci ani.
Neîndeplinirea de către un subordonat a unui ordin dat în modul prescris, în perioada legii marțiale, în timp de război sau în condiții de conflict armat sau operațiuni de luptă, precum și refuzul de a participa la lupte sau ostilități, este propus a fi pedepsit cu închisoare de la doi la trei ani (Partea 2.1 din articolul 332 din Codul penal).
De asemenea, este introdus un grup de articole privind neexecutarea ordinului de apărare a statului (articolele 201.2, 201.3, 285.5, 285.6 din Codul penal).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News