Cum să scapi de timiditate: Ce este și tehnici pentru a o învinge

Foto Ilustrativ/Pexels Anna Shvets
Foto Ilustrativ/Pexels Anna Shvets

Timiditatea este o emoție necesară. Dar uneori ne poate complica relațiile. Pentru a depăși timiditatea este necesar să înțelegem cauzele care o declanșează.

Alegeri prezidentiale 2024

Timiditatea nu este o caracteristică comportamentală, este o emoție care influențează modul în care acționăm și ne comportăm. Timiditatea declanșează mecanisme care ne determină să simțim și să acționăm într-un anumit fel.

Este un instrument care ne apără de a ne simți rău în unele situații negative care apar în viața noastră. Totuși, dacă această caracteristică reapare adesea în relațiile sau obiceiurile noastre, înseamnă că ne lipsim de evenimente care ne-ar putea aduce beneficii.

Timid nu te naști, timid devii!

Timiditatea este un obicei comportamental pe care l-am învățat și, înțelegând cauzele, când și de ce apare, putem reuși să o învingem.

Iată câteva sfaturi utile pentru a înțelege și a depăși timiditatea.

Ce este timiditatea?

Semnificația timidității constă într-un mod specific de a acționa și de a gândi, care nu trebuie confundat cu o caracteristică a personalității.

Este o problemă destul de comună și, ca atare, uneori este subestimată. În primul rând, oamenii timizi nu trebuie confundați cu oameni introvertiți care preferă să petreacă mai mult timp singuri decât în companie.

In cazul timiditatii, de fapt, subiectul are dorinta de a avea mai multe relatii sociale dar nu poate face acest lucru de teama să nu fie judecat sau respins. Această frică, la rândul său, provoacă anxietate și frustrare care îl împiedică să aibă relații cu mediul înconjurător. 

Timiditate da sau timiditate nu?

A fi timid nu trebuie să fie întotdeauna considerată o problemă. Oamenii timizi sunt de obicei persoane sensibile care se entuziasmează ușor. Aceste calități sunt importante de păstrat și sunt, de asemenea, o necesitate pe care mintea noastră o pune în acțiune în anumite contexte.

Poate fi util să înveți cum să o depășești în anumite contexte, să ai mai multe oportunități și să trăiești mai bine anumite situații.

Avantajele

Timiditatea poate aduce și avantaje: în acest sens, oamenii timizi, ca și compensație, dezvoltă și alte caracteristici care poate să nu aparțină acelor persoane care reușesc să aibă încredere în sine la nivel social.

De exemplu, oamenii timizi tind să fie buni ascultători, deoarece nu vorbesc mult și ca urmare își pot dezvolta o memorie bună.

Ei pot avea abilități lingvistice foarte dezvoltate datorită numeroaselor gânduri, chiar dacă de obicei reușesc să le exprime mai degrabă în scris decât verbal.

Tehnici pentru a învinge timiditatea

Am văzut că timiditatea provine din fricile noastre și ne face să ne simțim prost față de ceilalți. În acest paragraf vom încerca să descoperim câteva tehnici care ne sugerează să schimbăm punctul de vedere despre noi înșine pentru a învinge timiditatea.


Să aruncăm o privire mai atentă:

Anxietatea nu este neapărat o emoție negativă

Anxietatea a făcut mereu parte din noi și este un sentiment care ne permite să ne protejăm de pericole și ne ține în alertă: mai mult, adrenalina produsă în momentele de anxietate ajută la o concentrare mai bună și la rezolvarea problemelor. 

De asemenea, frica de judecată negativă a celorlalți este o emoție normală datorită faptului că suntem animale sociale. În acest sens, pentru a învăța cum să depășești timiditatea și anxietatea din judecata celorlalți, este util să înțelegem că este o emoție firească și că trebuie trăită ca atare.

Învață să respiri

Respirațiile profunde și tehnicile de meditație vă pot ajuta să vă calmați mintea și să reduceți anxietatea și, prin urmare, să reduceți timiditatea. Există diferite tipuri de respirație, unele chiar foarte simple care se pot face în orice loc: de exemplu, încearcă să numeri până la 4 inhalând și apoi expirând concentrându-te doar pe mișcările pieptului și ale respirației tale, făcând toate respirațiile necesare.

Îndreaptă-ți atenția către altceva

Pentru a învinge timiditatea, uneori poate fi util să ne îndreptăm atenția de la ceea ce ne sperie (oameni, public, o activitate etc.) către activitatea pe care o desfășurăm sau un refugiu sigur: dacă facem o prezentare, să ne concentrăm pe tema noastră pe care am studiat-o atât de mult sau dacă trebuie să pornim o conversație cu cineva, încercăm să ne concentrăm pe celălalt și nu pe noi înșine.

Combaterea timidității cu stima de sine

Pentru a combate timiditatea, primul pas poate fi să-ți îmbunătățești stima de sine. Și cum poate fi îmbunătățită stima de sine cu ajutor practic?

De exemplu, puteți începe să aveți experiențe diferite pentru a vedea cum reacționați. Nu este nevoie să pleci într-o aventură din cealaltă parte a lumii, ar putea fi suficient să începi să-l saluti pe un partener sau coleg căruia nu ai avut niciodată curajul să-l saluti. Și vezi cum te simți. Cu pași mici vei putea atinge obiective din ce în ce mai mari.

Pentru a depăși timiditatea și a-ți îmbunătăți stima de sine, nu uita să nu fii prea exigent cu tine. Este nevoie de timp și curaj pentru a învăța cum să învingi timiditatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel