Economistul Iancu Guda a dat sfatul zilei pentru români. Cum să ajungi să trăiești bine din banii produși de banii tăi.
”Liniștea” financiară ar trebui să fie oferită atunci când banii produși din investiții ar trebui să ne acopere cheltuielile și dorințele, a spus Iancu Guda, analist economic.
”Dacă mergem pe medie, având în vedere două-trei concedii pe an, un consum decent și alimentație medie, ar trebui să avem independență financiară atunci când banii produși de banii noștri ne acoperă cheltuielile de trai. Cu alte cuvinte, nu mai trebuie să muncim nicio zi în viața noastră ca să ne întreținem și tot ceea ce facem, facem din pasiune. Nu înseamnă că ne oprim din muncă, dar facem ceea ce ne place și de care suntem pasionați. Nu mai avem stresul banilor, pentru că, încă o dată, cheltuielile de trai și dorințe sunt acoperite de banii produși de banii noștri” a punctat el, la Digi24.
Economistul a făcut și calcule: ”M-am uitat pe salariul mediu net din România, de 3450 de lei. Dacă mergem pe medie, două salarii medii într-o familie înseamnă 7.000 de lei/lună, adică 1.400 de euro. Pe medie, ar trebui să avem un confort în România de 7.000 de lei pe lună, ar trebui să ne acoperim cheltuielile de trai și dorințe. 1.400 de euro/lună înseamnă, într-un an, 16.800 de euro.
Deseori, la ”Bani în mișcare”, am povestit cum poți investi ca să obții un randament de 10% pe an. Ca să obții 16.800 de euro din investiții, trebuie să ai un portofoliu de bani investiți de 168.000 de euro. Pe medie, în România, dacă ai 168.000 de euro investiți, cu 10% randament, obții un câștig anual de 16.800 de euro care-ți acoperă, pe medie, cheltuielile și dorințele. Însă, doar 5% din românii au peste 100.000 de euro, pentru că nu economisim devreme în viață și nu investim diversificat. 90% din avuția poporului român e blocată în imobiliare și depozite bancare.
Cum ajungem la 168.000 de euro. Unii zic că e imposibil, că nu putem. Dacă luăm 20% din câștigurile noastre și le investim într-un portofoliu diversificat, ne trebuie 20 de ani cu 20% din câștigurile noastre, care înseamnă, pe medie, 280 de euro pe lună, 10% din două salarii medii pe familie, cu un randament de 10%, vom ajunge în 20 de ani la 192.444 de euro.
Independența financiară e despre răbdare, perseverență, disciplină, obiectiv foarte clar. Obiectul e să nu mai muncesc o zi din viața mea ca să mă întrețin. Strategia e foarte clară: 20% din banii mei, lunar, investesc la bursă, cu randament de 10%.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News